Riscul de a dezvolta osteoartrită este crescut de alimentele care sunt ultraprocesate. Oamenii de știință au demonstrat că pot dezvolta grăsimi în mușchii coapsei. Chiar dacă se limitează consumul de calorii și se face activitate fizică în fiecare zi, este posibil să se întâmple acest lucru.
Un studiu publicat în cadrul întâlnirii anuale a Radiological Society of North America (RSNA) a arătat că prin consumul de alimente ultraprocesate se poate crește riscul de a dezvolta osteoartrită în genunchi. Indiferent de timpul de activitate fizică sau de reducerea aportul zilnic de calorii, aceasta se poate instala.
Riscul de osteoartrită este crescut de alimentele ultraprocesate
Studiul a inclus 666 de persoane, dintre care 455 de bărbați și 211 femei, care nu sufereau de osteoartrită. Men’s Journal a raportat că aceștia aveau o vârstă medie de 60 de ani. În cele mai multe cazuri, cei care au participat au fost supraponderali, cu un indice de masă corporală (IMC) de 27. Au mâncat aproximativ 40% alimente ultraprocesate din totalul alimentelor consumate în ultimul an.
Au fost efectuate teste de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a evalua participanții. Analiza datelor a arătat că acumularea de grăsime în mușchii coapsei crește odată cu aportul de alimente ultraprocesate. Conform SciTechDaily, modificările sunt instalate indiferent de aportul caloric.
Noutatea acestui studiu este că studiază efectul calității dietei, în special rolul alimentelor ultraprocesate în relație cu grăsimea intramusculară din mușchii coapsei, evaluată prin RMN.
Studiul, care a fost publicat în Radiological Society of North America, a investigat efectele alimentației. Cercetarea a fost efectuată din cauza faptului că folosirea ingredientelor naturale și minim procesate a fost redusă în multe diete moderne. În cea mai mare parte, sunt înlocuite cu ingrediente care au fost modificate chimic sau au fost modificate industrial și în care au fost adăugate arome și coloranți artificiali.
O dietă care conține o cantitate mare de alimente ultraprocesate poate avea mai multe efecte adverse.
Alimentele ultraprocesate sunt de obicei produse care sunt deja gata de consum sau care nu necesită prea multă pregătire suplimentară. Alimentele ultraprocesate au de obicei o durată de valabilitate mai lungă și pot fi o opțiune foarte atractivă, deoarece arată că sunt convenabile. De fapt, sunt un amestec de grăsimi, carbohidrați, zahăr și sare care poate avea un impact puternicasupra sistemului de recompensă al creierului. Această modificare ar putea face oprirea alimentației cu astfel de alimente mai dificilă.
De obicei, primul pas în prevenirea osteoartritei a fost gestionarea factorilor modificabili de stil de viață. În general, scopul a fost de a preveni obezitatea prin adoptarea unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice. Riscul de osteoartrită în zona genunchiului poate fi semnificativ influențat de prezența acestei afecțiuni.
Studiul a examinat impactul consumului de alimente ultraprocesate asupra structurii musculare. Aceasta a oferit date utile despre modul în care alimentația afectează sănătatea musculară, potrivit ScienceDaily.
Există modalități posibile de a modifica stilul de viață și de a gestiona boala, deoarece această afecțiune este strâns legată de obezitate și de stiluri de viață nesănătoase. Această descoperire despre relația dintre dietă și sănătatea musculo-scheletică ar putea avea implicații clinice semnificative, deoarece oferă o nouă înțelegere a modului în care dieta influențează sănătatea musculo-scheletică.