Febra, primul simptom al racelii sau gripei, nu este o boala, ci un semnal, un simptom ca organismul lupta impotriva unei infectii. In caz de raceala, se poate vorbi de o stare subfebrila, de o temperatura a corpului de pana la 38 de grade. Temperatura corpului de peste 38 de grade, inregistrata cu termometrul, este caracteristica gripei.
E bine sa se stie ca febra nu se trateaza cu antibiotice. Ca sa scada, sa ajunga la normal, trebuie tratata cauza, adica raceala sau gripa. In afara de febra, mai apar si alte inconveniente precum dureri musculare si articulare, fara inrosirea si umflarea lor, ca la reumatism, frisoane, greata, dureri intense de cap, secretie nazala, lacrimarea ochilor, tuse, usturimi in gat, o stare de rau general.
Repausul fizic, o alimentatie si hidratare adecvate vindeca boala mai repede si-l ajuta pe cel suferind sa evite riscul numeroaselor complicatii care, adesea, pot fi mai periculoase decat raceala ori gripa. Celui afectat i se recomanda pe perioada bolii sa consume fructe, cartofi fierti, supa de zarzavat.
Apa, plata sau minerala, trebuie sa fie consumata la temperatura camerei si nu de la frigider. Se recomanda ca ceaiurile sa se bea calde, mai ales, daca exista dureri in gat. Fierbintele nu face decat sa irite si mai tare gatul si sa lungeasca perioada de vindecare.
Se recomanda infuzie de menta, cu bune efecte asupra starii de greata si a durerii de cap, si infuzie de busuioc, doua, trei cani pe zi. Ceaiul de busuioc previne complicatiile gripei, amelioreaza starile de disconfort provocate de gripa, tuse, dureri de cap, febra, ameteli.
Pentru ameliorarea starilor de rau provocate de raceala sau gripa se recomanda bai calde la picioare, de cate 15, 20 de minute, de doua, trei ori pe zi. Tusea persistenta poate fi tratata cu sirop de ridiche neagra sau vin de ceapa. De mare folos este si infuzia de patlagina ori coada soricelului.
Durerea de cap poate fi ameliorata cu felii de cartof crud sau foi de varza, peste care se trece usor cu sucitorul si se fixeaza pe frunte ori la ceafa cu o bucata de tifon sau panza. Daca nu cedeaza, atunci o infuzie cu un amestec de plante puternic aromate, menta, cimbru, busuioc ar putea-o ameliora sau chiar vindeca.
Daca din cauza nasului infundat nu te poti odihni, ai la indemana mai multe metode ca sa te bucuri de o respiratie sanatoasa care sa-ti permita sa dormi linistit. Pune pe ochiul aragazului o tabla, cea pe care coci ardeii si, cand este fierbinte, presara putin malai si inhaleaza fumul emanat. Daca narile nu sunt ranite pe interior, sterge-le cu otet. Taie o ceapa si pune in fiecare nara cate o bucatica proaspata. Te va ajuta indata sa respiri mult mai bine.
Fa o infuzie mai concentrata de galbenele si stoarce zeama de lamaie. Din acest amestec pune picaturi in nas, de cateva ori pe zi. Nu creaza dependenta si nu are efecte secundare, cum se intampla cu picaturile de la farmacie. Se prepara portia pentru o singura zi.
Daca dupa trecerea simptomelor provocate de raceala ori gripa febra persista, e bine sa mergi la medic, singurul care poate sa depisteze cauza, in urma investigatiilor, si sa stabileasca un diagnostic corect.