Dorohoi News Logo

O aspirină pe zi ține cancerul de colon departe

aspirina

Un nou studiu realizat de o echipă de specialiști condusă de Sir John Burn, profesor la Universitatea din Newcastle, arată că un consum zilnic de aspirină ar putea reduce incidența cancerului de colon cu 63% în cazul pacienților cu risc, relatează BBC News.

Studiul a vizat un număr de 861 de pacienți, care prezentau riscul de a dezvolta cancer de colon, una dintre cele mai frecvente forme de cancer. Pacienții care au primit zilnic o doză de 600 de miligrame de aspirină au dezvoltat 19 tumori, comparativ cu subiecții din celălat grup de control care, în lipsa tratamentului cu aspirină au dezvoltat 34 de tumori. Rezultatele au arătat astfel o reducere a incidenței cu 44%.

Mai departe, studiul a arătat că rezultatele pot fi îmbunătățite în timp.  Concret, pacienții care au luat doza de aspirină zilnic, timp de doi ani, au arătat o reducere a incidenței cancerului de colon de 63%.

Studiul ia în calcul și efectele adverse ale consumului zilnic de aspirină, care includ ulcerul și sângerările gastrointestinale. Sir John Burn a subliniat însă că a cântărit cu atenție avantajele și riscurile consumului zilnic de aspirină și a hotărât că, în cazul persoanelor cu risc de cancer, tratamentul preventiv are mai multe merite. Cu cât este mai mic riscul de a dezvolta cancer, cu atât mai reduse sunt efectele benefice ale aspirinei, a adăugat el.

"Persoanele care au o istorie a cancerului de colon în familie ar trebui să ia în considerare administrarea unei doze zilnice de aspirină, în special acele persoane care au o predispoziţe genetică", a declarat John Burn, citat de BBC.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web