Există o serie de mituri, prezentate de regulă drept date ştiinţifice, despre obiceiurile proaste care ne pot îmbolnăvi. Multe dintre ele persistă deşi sunt mereu contrazise de cercetările făcute de oamenii de ştiinţă. Iată şapte dintre aceste mituri, demontate de site-ul urbantitan.com.
Ai nevoie să bei doi litri de apă pe zi
Originile acestui mit se regăsesc într-un studiu realizat în anii '40 dar care a fost mereu citat greşit de-atunci şi până azi. Concluzia studiului respectiv era că o fiinţă umană are nevoie de 2 litri de apă pe zi, dar era vorba despre apa pe care organismul o extrage din toate alimentele şi lichidele ingerate pe parcursul a 24 de ore. Totuşi, mitul s-a propagat şi a devenit extrem de popular. De fapt, există o serie de cercetări care arată exact contrariul: un consum exagerat de apă poate avea consecinţe neplăcute asupra sănătăţii.
Zahărul îi face pe copii hiperactivi
Majoritatea cercetărilor ştiinţifice pe acest subiect demonstrează că nu există nicio legatură între consumul de zahar şi hiperactivitate. Studiile care s-au făcut asupra unor copii care consumau diverse cantităţi de zahăr în regimul lor zilnic nu au indicat că ar avea un comportament diferit. Mai mult, consumul de zahăr nu influenţează nici măcar comportamentul copiilor care suferă de sindromul de deficit de atenţie şi hiperactivitate. Pe de altă parte, au existat studii care au demonstrat că acest mit fals este o percepţie greşită a părinţilor. Astfel, unor părinţi li s-a cerut să observe comportamentul copiilor după ce li s-a spus că aceştia au mâncat o cantitate mai mare de zahăr deşi nu era adevărat iar aceştia au afirmat apoi că au observat o creştere a hperactivităţii copiilor.
Obiceiul de a-ţi trosni degetele te îmbolnăveşte de artrită
Atunci când îţi trosneşti încheieturile degetelor, oasele se depărtează unele de celelate formând o mică bulă de gaz care se sparge cu un sunet specific. Dar niciun studiu nu a arătat vreodată că oamenii care îşi pocnesc degetele cu regularitate se îmbolnăvesc de artrită. Cauzele artritei nu sunt bulele de gaz formate prin trosnirea încheieturilor ci ţin de cu totul alţi factori: vârstă, moştenire genetică, accidente etc.
Dacă înghiţi guma de mestecat, ţi se lipeşte de stomac şi îţi ia şapte ani să o digeri
Asta le spun părinţii copiilor atunci când îi avertizează să nu înghită guma de mestecat: se digeră în şapte ani, iar dacă înghiţi prea multă, o să-ţi blocheze sistemul digestiv. Adevărul este că, într-adevăr, oamenii nu pot digera guma de mestecat. Dar asta nu înseamnă că rămâne în organism. Guma nu se poate lipi de niciun organ intern, este pur şi simplu eliminată.
Căldura corpului se pierde prin capul descoperit
Acest mit a apărut în urma unui studiu făcut de armată asupra efectelor frigului asupra soldaţilor. S-a observat că dacă soldaţii sunt ţinuţi într-un mediu rece o vreme, cea mai mare parte a căldurii corpului era eliminată în zona capului. Ceea ce uita să menţioneze însă respectivul studiu era că soldaţii supuşi experimentului erau îmbrăcaţi în haine groase, iar capul era singura zonă descoperită a corpului. În astfel de condiţii, este natural să pierzi căldură printr-o parte a corpului care nu este izolată de aerul rece. În realitate, dacă ai sta în frig complet dezbrăcat, ai pierde doar 10% din temperatura corpului prin pielea care îţi acoperă capul.
Bebeluşii au febră atunci când le dau primii dinţi
Studiile efectuate nu au indicat nicio legătură între creşterea primilor dinţi şi febră în cazul bebeluşilor. De fapt, este adevărat că atunci când ies primii dinţi se observă o uşoară creştere a temperaturii corpului dar nici pe departe nu poate fi vorba de febră. Acest mit îşi are probabil originea în faptul că în perioada în care le dau primii dinţi, copiii mici sunt mai susceptibili la diverse infecţii care le provoacă febra, cum ar fi herpesul.
Carnea de curcan te face somnoros
Potrivit acestui mit, carnea de curcan conţine o substanţă numită tritofan, care acţionează ca un somnifer asupra oamenilor. Respectiva substanţă chiar există în carnea de curcan, dar există, în aceeaşi măsură, şi în carnea de pui sau în cea de vită. O posibilă explicaţie ar fi că mitul a pornit din SUA, unde curcanul se consumă tradiţional de Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving Day) în cadrul unor mese lungi şi încărcate de bucate, ceea ce cauzează o digestie îndelungată însoţită de o scădere a tensiunii arteriale, iar acest lucru provoacă somnolenţă. Sursa: realitatea.net.