Urciorul nu este altceva decat o infectie survenita pe pleopa superioara sau inferioara a ochiului, la nivelul unei glande sebacee de la baza unei gene.
Prima data apare o mica umflatura, dupa care zona afectata creste din ce in ce mai mult, timp de aproximativ 3 zile. Urciorul se sparge apoi, lichidul din interiorul sau este drenat si treptat se vindeca, tot acest proces durand in jur de o saptamana.
Dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, cauzele acestei probleme nu sunt intotdeauna clare. Cel mai des poate sa fie vorba despre o bacterie care ajunge la nivelul ochiului, iar zona fiind sensibila reactioneaza imediat. Fie uiti ca esti murdar pe maini si te freci la ochi, fie folosesti rimel si farduri care sunt vechi sau au fost tinute in conditii inadecvate si au contactat impuritati, fie stai intr-un mediu unde in aer sunt mult praf si mizerie.
De obicei urciorul nu necesita interventie medicala, fiind tratat in special prin curatarea constanta si temeinica a ochiului. Exista, insa, anumite cazuri in care nu trebuie sa intarzii vizita la medic. Acestea sunt:
- daca au trecut mai mult de 3 zile in care ai inceput tratamentul cu substantele recomandate de farmacist si inflamatia nu a inceput sa scada;
- daca ochiul devine extrem de dureros si vezi ca drenarea (scurgerea lichidului din urcior) dureaza mai mult decat ar trebui. Daca nu este vorba doar despre lichid care iese din porul respectiv, si mai mult puroi, lucrurile trebuie luate in serios;
- daca din cauza marimii exagerate incepi sa ai probleme de vedere;
- daca urciorul se umfla intr-atat de mult incat incepe sa depaseasca zona pleoapei sau simti ca pur si simplu se dezvolta in interiorul acestuia, astel incat incepe sa preseze pe globul ocular.
In aceste cazuri, cel mai probabil vor fi prescrise de catre medic antibiotice orale sau se va grabi drenarea lichidului print-o mica incizie facuta in conditii de maxima igiena. Iti va fi recomandat si un sapun special, cu care sa iti cureti ochiul astfel incat sa elimini bacteriile dar nici sa nu iriti vederea.
In ceea ce priveste prevenirea unei astfel de probleme, este bine sa eviti zonele in care se afla foarte mult praf si alte impuritati, sa nu duci mainile la ochi in decursul zilei, pentru ca fiecare obiect pe care il atingi iti lasa bacterii pe palme si sa porti ochelari de protectie atunci cand intreprinzi activitati care ar putea sa ridice in atmosfera particule de murdarie.
In plus, este bine sa te demachiezi in fiecare seara, astfel incat pe durata noptii fardul sa nu intre in ochi sau sa astupe porii inconjurand radacina genelor. Atunci cand cumperi un produs cosmetic noteaza-ti pe ceva data la care l-ai deschis pentru prima data si nu-l folosi mai mult de 6 luni pentru a fi sigur ca nu iti pune sanatatea ochilor in pericol.
In afara de picaturile luate de la farmacie, mai poti utiliza si cateva mijloace populare pentru a scapa mai repede de urcior. Spre exemplu, te poti spala cu ceai de sofran, seminte de coriandru sau frunze de salcam.