Dorohoi News Logo

Cum poţi să scapi de durerile de gât fără medicamente?

dureri de gât

A venit frigul şi, oricât ne-am păzi, avem toate şansele să avem „lipici” la viruşi care pot să determine dureri în gât, însoţite deseori de afecţiuni precum amigdalita faringita, laringita. Aproape toţi am trecut prin asta şi ştim cât de neplăcut este. Alteori, durerile de gât sunt determinate de alergii, fumat, consum de alcool, aer condiţionat, aer uscat sau suprasolicitarea vocii.

Există o gamă extrem de largă de tablete care promit – cel puţin în reclamele care le promovează – că sunt una mai grozavă decât oricare alta din cele ce există pe piaţă, însă realitatea ne-a lămurit că multe dintre ele sunt foarte scumpe. Şi chiar dacă nu ar fi, de ce le-am folosi dacă, mult mai la îndemână şi fără efecte secundare ascunse sunt tratamentele naturiste. Prin urmare, vom încerca să trecem în revistă câteva alternative, dacă nu mai eficiente, sigur mai puţin costisitoare. Să vedem câteva dintre ele:

De când eram mici, mamele noastre ne tratau guturaiul, răceala sau chiar viroza uşoară cu ceai din plante indicate căilor respiratorii, îndulcit cu miere de albine şi cu un aport de vitamina C din picăturile de lămâie stoarse în cana de ceai. Şi era eficient.
   
Administrarea vitaminei C, nedepăşind totuşi doza zilnică maximă recomandată, poate întări sistemul imunitar şi te fereşte de răceli. Dar nu e obligatoriu să iei pastile pentru aceasta. Organismul şi-o poate lua din citrice, mere, măcieşe, kiwi, cătină etc.
   
Dacă ai în cămară un borcan cu miere şi o sticluţă cu tinctură de propolis, poţi să scapi de durerea din gât luând de două-trei ori pe zi câte o linguriţă de miere de albine în care să amesteci circa 40 de picături de tinctură de propolis. Mierea va calma durerile de gât iar propolisul le va dezinfecta. Deja de la primele administrări ale mierii cu propolis durerile vor ceda, vocea nu va mai fi atât de răguşită şi după maximum trei zile vei scăpa de tot de durerile de gât şi răguşeală.
   
Tot pentru curăţarea şi calmarea gâtului poţi să faci gargară cu infuzie din flori de tei, la care să adaugi un strop de bicarbonat de sodiu.
   
Bunicile noastre ştiau că ceaiul de ceapă, băut pe stomacul gol poate face minuni. Aşadar, se fierb la foc mic două cepe potrivite ca mărime, cu coajă cu tot, timp de cinci minute şi bei dimineaţa şi la prânz câte o cană, înainte de masă cu o jumătate de oră.
   
De asemenea, inhalaţiile au un efect calmant şi antiinflamator. Se amestecă muşeţel, sovarv şi cimbru şi se toarnă 1 litru de apă fierbinte peste 2 linguri de amestec. Se inhalează aburul iar efectul îl veţi simţi imediat.
   
Tot mierea ne va ajuta şi în următoarea „reţetă” pentru a scăpa de durerile din gât. De această dată o linguriţă de miere, în combinaţie cu o lingură de oţet de mere pot fi diluate într-o cană mare de apă călduţă. Soluţia astfel obţinută, cât timp încă nu s-a răcit, o folosiţi pentru a face gargară. Va diminua imediat durerile şi rămâne să repetaţi de două ori pe zi acest procedeu, până când ele dispar definitiv.

E bine de ştiut că trebuie evitate orice lichide sau alimente fierbinţi, pentru a nu amplifica durerea şi, de asemenea, trebuie evitat să înghiţiţi orice ar putea irita şi mai mult gâtul, cum ar fi condimentele în exces sau băuturile extrem de aromate. Nu în ultimul rând, evitaţi să respiraţi timp îndelungat aerul rece de afară!

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web