Anemia este o afectiune care apare atunci cand hemoglobina, molecula ce se gaseste in globulele rosii din sange, sufera modificari la nivel calitativ sau cantitativ.
Hemoglobina este cea care transporta oxigenul de la plamani catre tesuturi si organe, astfel ca diminuarea cantitatii acestor molecule prezente in globulele rosii reduce si cantitatea de oxigen prezent la nivelul organelor, cauzand anemia.
Anemia provocata de scaderea sau deficitul productiei de globule rosii in sange
Atunci cand organismul produce prea putine globule rosii sau cand acestea nu functioneaza corect, pot aparea diferite afectiuni precum: anemia feripriva, deficienta de vitamine sau probleme ale maduvei oasoase, scrie Healthy.
Anemia provocata de pierderea de sange
Atunci cand globulele rosii din sange sunt pierdute prin sangerare se pot instala afectiuni precum: ulcere, hemoroizi si gastrita (inflamatia stomacului) si chiar cancer.
Sfecla
Si sfecla vine in ajutorul pacientilor cu anemie, deoarece sucul de sfecla contine: potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidrati, proteine, grasimi, vitamina B1, B2, B3 (niacin), B6 si vitamina P.
Datorita continutului ridicat de fier, sfecla ajuta la formarea celulelor rosii. Sucul de sfecla rosie consolideaza organismul, dandu-i putere si rezistenta; aceasta fiind un remediu indicat mai ales copiilor si adolescentilor, cand tratamentul medicamentos da gres.
Schinduf
Frunzele de schinduf ajuta la formarea sangelui.
Frunzele de schinduf sunt recomandate mai ales adolescentelor care sunt afectate tot mai mult de anemie din cauza ciclului menstrual. De asemenea, sunt recomandate si semintele de schinduf deoarece au un continut bogat de fier.
Laptucile
Laptucile sunt eficiente in tratarea anemiei deoarece au un continut bogat de fier, motiv pentru care sunt un bun tonic pentru anemie. Fierul este usor de absorbit de catre organism.
Spanacul
Aceasta leguma cu frunze este o valoroasa sursa de fier, despre care am descoperit ca ajuta la prevenirea si tratarea anemiei. Dupa ce fierul este absorbit de organism, acesta ajuta la formarea hemoglobinei si a celulelor rosii.
Boabele de soia
Boabele din soia au un continut ridicat de fier si proteine. Majoritatea pacientilor cu anemie au si probeleme digestive, motiv pentru care acestia ar trebuie sa consume mai ales lapte din soia, deoarece este usor de digerat.
Migdale
Migdalele contin 1,15 mg cupru la 100 mg. Cuprul impreuna cu fierul si vitaminele actioneaza ca un catalizator in sinteza hemoglobinei, deci migdalele constituie un remediu folositor in tratarea anemiei.
Pentru un tratament eficient se recomanda ca 7 migdale sa fie inmuiate in apa timp de aproximativ 2 ore, dupa care de decojesc si se piseaza pana se formeaza o pasta. Aceasta pasta trebuie consumata o data pe zi, dimineata, timp de 3 luni.
Seminte de susan
Semintele de susan negru sunt bogate in fier, motiv pentru care sunt eficiente in tratarea si prevenirea anemiei. O lingurita cu seminte sunt lasate la inmuiat timp de cateva ore intr-un pahar cu apa fierbinte, dupa care sunt sunt puse intr-o ceasca cu lapte si se indulceste cu zahar. Emulsia trebuie consumata zilnic de catre pacientul cu anemie.
Miere
Mierea este extrem de eficienta deoarece ajuta la producerea hemoglobinei. Aceasta functie este datorata fierului, cuprului si magneziului care se gasesc in miere.
Alte alimente
Iata care sunt celelalte alimente care au un continut bogat de fier si sunt eficiente in tratarea anemiei: bananele, prunele, strugurii rosii, capsunele, stafidele, ceapa, dovleacul, morcovii, ridichile, tomatele si telina.