Dorohoi News Logo

Remedii pentru buzele înghețate și crăpate

frig

Nu-ţi mai simţi nasul şi buzele din cauză că ai stat prea mult în ger? Gâtul te doare şi tuşeşti? Iată câteva remedii naturiste ca să tratezi efectele frigului asupra organismului tău.

Buze îngheţate
Untul cu 80% grăsime, foloseşte-l de câte ori ai ocazia, chiar dacă ai buzele iritate de la frig sau nu, pentru că efectele lui sunt miraculoase şi rapide. Dacă nu ai unt, îl poţi înlocui cu smântână proaspătă.
Mierea e un alt tratament eficient pentru buzele crăpate. Aplic-o pe întreaga suprafaţă a buzelor, las-o timp de 15 minute şi îndepărtea- z-o apoi cu ajutorul unei dischete înmuiate în apă călduţă.
Castravetele hidratează, deoarece este bogat în apă şi vitamina B. Este un adevărat balsam hidratant natural pentru buze. Şterge buzele direct cu o felie de castravete crud sau poţi prepara o loţiune cu suc de castraveţi şi ulei de migdale.
Un alt remediu este uleiul de măsline. Foloseşte în fiecare seară, înainte de culcare, o linguriţă de ulei. Unge-ţi buzele peste contur şi lasă să acţioneze cel puţin jumătate de oră.

Durere în gât

Poţi încerca gargara cu apă sărată, din două în două ore.
Bea 3-4 căni pe zi cu infuzie din amestec de flori de soc, mentă şi salvie, în părţi egale.
Ia 3-4 linguriţe pe zi de miere zaharisită. Se ţine în gură să se topească lent.
Fă inhalaţii cu ulei de pin sau mentă. Se fierb două căni de apă, se toarnă într-un bol, se adaugă 3-4 picături de ulei, se acoperă capul cu un prosop şi se inhalează aburii 5-10 minute. Se repetă procedeul după câteva ore.

Tuse uscată
Din ridiche neagră se prepară un suc de tuse extrem de eficient. Se scobeşte o ridiche pe interior şi se umple cu 2-3 linguriţe de miere. Partea de jos a ridichii se perforează cu o andrea, se aşază ridichea pe un borcan şi se ţine în apropierea unei surse de căldură (calorifer). Din sucul care se scurge se consumă câte o lingură, la 1-2 ore.
Inhalaţiile au, de asemenea, un efect calmant asupra tusei. Toarnă 2-3 picături de ulei de eucalipt, de cimbru sau de chiparos în apa fierbinte şi inhalează.
Fă-ţi ceai de levănţică şi mentă. Florile de levănţică au un efect calmant asupra căilor respiratorii. Se dă în clocot un litru de apă şi se adaugă 20 g flori de levănţică şi 20 g de mentă. Se lasă 5 minute la infuzat, se strecoară şi se bea de 3 ori pe zi câte o cană.

Nas înfundat
Ia o ceapă de mărime medie şi aşa, întreagă, necurăţată, zdrobeşte- o cu pumnul de colţul mesei. Apoi, apropie-ţi nasul de ceapa zdrobită şi două, trei minute, trage puternic mirosul pe care-l emană.
Fierbe un litru de apă. După ce dă în clocot, adaugă câteva crenguţe de busuioc, mentă, cimbru sau cimbrişor, valeriană şi acoperă vasul pentru cinci minute, după care, cu un prosop mare pe cap, apleacă- te deasupra vasului şi fă inhalaţii, 10 minute.

Nări iritate
Fă spălături, dimineaţa şi seara, cu ser fiziologic.
Dă-te cu un unguent pe bază de propolis.
Fă infuzie cu ceai de coada şoricelului.
Infuzia cu ceai de trei fraţi pătaţi este foarte indicată.
Ceaiul de muşeţel infuzat te ajută Sursa: libertatea.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web