Dorohoi News Logo

Cum să-ţi sporeşti imunitatea în anotimpul rece

imunitatea în anotimpul rece

Iarna readuce în peisaj, inevitabil, bolile specifice sezonului rece, care afectează, în special, sistemele respirator şi digestiv. De obicei, dieta de iarnă este bogată în grăsimi. În schimb, fructele şi legumele sunt consumate în cantităţi neglijabile. Din acest motiv, imunitatea este tot mai scăzută în anotimpul rece, iar digestia, îngreunată.

O dietă sănătoasă, urmată cu responsabilitate, va îmbunătăţi considerabil sistemul imunitar. În anotimpul rece, nutriţioniştii recomandă consumul unor alimente care restabilesc balanţa metabolică. Printre acestea, se recomandă consumul de grepfrut, murături, usturoi sau morcovi. Dar să le luăm pe rând.

Extrem de bogat în vitamine şi minerale, grepfrutul este recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni ale ficatului sau ale splinei. Consumul acestui fruct cu regularitate îmbunătăţeşte sistemul imunitar. Extrem de bogat în Vitamina C, fosfor şi potasiu, tratează răcelile şi ajută la scăderea febrei.

Murăturile sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre. Se recomandă, însă, consumul murăturilor preparate în casă, fără conservanţi. Se pare că, prin acest proces, proprietăţile legumelor sunt conservate. Prin fermentare, li se adaugă o cantitate considerabilă de vitamine, un motiv în plus pentru nutriţionişti să recomande introducerea lor în dieta zilnică.

Nu mai e un secret pentru nimeni: usturoiul are proprietăţi antiinflamatorii, analgezice şi antibacteriene. Mai mult, acesta creşte imunitatea şi se foloseşte, cu succes, la tratarea multor boli (diabet, diaree, cancer de colon), încă din Antichitate. În plus, consumat atât proaspăt, cât şi făcut mujdei, usturoiul dă o savoare deosebită mâncărurilor şi reduce colesterolul. Doctorii recomandă consumul de usturoi cel puţin o dată pe săptămână.

Morcovii conţin vitaminele de care avem nevoie iarna, când pielea nu mai este stimulată de soare să producă Vitamina D. Aceste legume conţin beta-caroten, vitaminele A, B1, B2, C şi săruri minerale, precum calciu, magneziu, fier, potasiu, sodiu, fosfor. Nutriţioniştii recomandă consumul lor în stare crudă, în special în salate.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web