Pe vremuri, exista în fiecare gospodărie câte o mică farmacie naturistă cu o mulţime de preparate din plante şi ierburi de leac. Remediile naturale pot fi folosite în afecţiunile uşoare care nu necesită tratament medical sau pot fi aplicate complementar la tratamentul medicamentos.
Natura oferă o sumedenie de plante medicinale foarte eficiente în tratamentul afecţiunilor uşoare.
Muşeţelul vă ajută să calmaţi inflamaţiile, uleiul de mentă previne problemele gastrice, iar socul şi florile de tei sunt remedii sigure în răceli. Cine suferă de stres va apela la valeriană, hamei şi roiniţă, iar reumaticii se pot trata cu spirt cu rozmarin.
Ceapa rezolvă durerile de cap
Cataplasmele cu ceapă s-au dovedit remedii eficace pentru durerile de cap. Aveţi nevoie de o ceapă crudă, care se taie rondele şi se aşază în zona cefei. Aceasta se acoperă cu o pânză şi se fixează cu ajutorul unui fular de lână, înfăşurat strâns. Ceapa este, de asemenea, unul dintre antibioticele naturale care întăresc sistemul imunitar. De aceea, împotriva durerilor de gât şi a tusei se recomandă un pahar de lapte cu ceapă.
Uleiul de măsline înmoaie buzele crăpate
Un remediu simplu pentru a rezolva problema buzelor uscate în perioada iernii este masajul cu ulei de măsline de trei ori pe zi. Buzele tale se vor simţi imediat mai bine, dar va dura câteva zile înainte de a începe să se vindece. Cercetări preliminare pe rozătoare arată că aplicarea uleiului de măsline extravirgin pe piele după plajă poate preveni cancerul de piele.
Ghimbirul taie senzaţia de greaţă
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că ghimbirul este cel mai bun tonic stomacal. Aşadar, acesta poate fi folosit pentru a reduce senzaţia de greaţă în timpul sarcinii sau după o intervenţie chirurgicală. Specialiştii de la revista Prevention recomandă să fierbeţi rădăcina de ghimbir, apoi să o tăiaţi în rondele pe care să le puneţi la congelator, iar atunci când aveţi probleme cu stomacul să sugeţi rondele de ghimbir îngheţate.
Ceaiul negru elimină mirosul neplăcut al picioarelor
În fiecare seară, spălaţi-vă picioarele în ceai negru. Taninurile din ceai distrug bacteriile de pe tălpi şi închid porii, păstrând picioarele uscate mai mult timp. După o săptămână veţi observa rezultatele: picioarele vor transpira mai puţin şi vor fi mai sănătoase. Atenţie! Începeţi acest tratament naturist doar dacă nu aveţi răni sau tăieturi pe tălpi.
Cireşele alungă insomnia
Dacă aveţi tulburări de somn, încercaţi să beţi înainte de culcare un pahar cu suc de cireşe. Oamenii de ştiinţă au descoperit că cireşele conţin cantităţi mari de melatonină, acelaşi hormon creat de corpul uman pentru a regla somnul. Astfel, sucul cireşelor amare din soiul Montmorency îmbunătăţeşte calitatea şi durata somnului.
Argila te scapă de coşuri
Unul dintre cele mai vechi remedii împotriva acneii este argila, pe care o puteţi cumpăra din farmacii, raioane de cosmetică sau magazine naturiste. Pentru o mască, se amestecă trei linguri de argilă cu apă caldă, până se formează o pastă groasă, şi se aplică pe faţă, evitând zona ochilor. După 20 de minute se spală cu apă călduţă argila uscată şi se aplică o cremă hidratantă.
Usturoiul luptă împotriva gripei
Efectele curative ale usturoiului sunt cunoscute şi recunoscute: deschide vasele, scade tensiunea şi reglează metabolismul. De aceea, nu vă sfiiţi să mâncaţi în timpul gripei cât mai mult usturoi proaspăt, zdrobind de exemplu un căţel mare de usturoi într-un bol cu supă de pui fierbinte. „Usturoiul este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale şi nu are efecte secundare. Spre deosebire de antibioticele clasice, corpul nu poate dezvolta rezistenţă la usturoi", explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi.