Senzaţia de slăbiciune şi de ameţeală pe care unele persoane o au când schimbă brusc poziţia corpului poate ascunde uneori o problemă cardiacă sau boli precum diabetul.
Când ne ridicăm brusc, sub efectul gravitaţiei, sângele se acumulează la nivelul picioarelor, în detrimentul creierului, a cărui oxigenare este afectată. Însă organismul deţine mecanisme prin care preîntâmpină acest dezechilibru. Când trecem din poziţie orizontală sau din şezut în poziţie ortostatică (în picioare), în mod normal, ar trebui să se declanşeze o serie de reacţii reflexe care ţin sub control presiunea arterială: ritmul cardiac creşte şi vasele de sânge se îngustează.
La unele persoane, aceste mecanisme nu funcţionează şi se instalează hipotensiunea ortostatică, adică o scădere bruscă a tensiunii arteriale care se manifestă prin ameţeli, slăbiciune şi chiar leşin.
Deshidratarea poate fi o cauză
Hipotensiunea ostostatică are mai multe cauze. Uneori, ea poate semnala o aritmie cardiacă, adică o dereglare a ritmului normal al inimii. Aritmia este temporară dacă are la origine deshidratarea (cauzată de aportul redus de apă sau de febră). De multe ori însă, dereglarea ritmului cardic poate semnala o afecţiune gravă, care necesită tratament, cum ar fi cardiopatia ischemică, afectarea valvelor inimii, hipertiroidia sau insuficienţa respiratorie.
O altă cauză a hipotensiunii ortostatice o reprezintă diabetul. De asemenea, unele medicamente pot să scadă brusc tensiunea arterială atunci când ne ridicăm: diureticele, medicamentele vasodilatatoare şi anumite antidepresive.
Dacă te confrunţi cu ameţeli ori de câte ori te ridici la verticală, încearcă mai întâi să te hidratezi, iar dacă problema nu dispare, mergi la medic pentru investigaţii.