Le folosim pentru a atenua imperfecţiunile pielii, dar în unele cazuri, ele au exact efectul contrar. Află ce ingrediente se fac vinovate pentru consecinţele nedorite, adică pentru ceea ce specialiştii numesc acnee cosmetică.
Pentru că femeile, în general, folosesc cele mai multe produse cosmetice, ele sunt cel mai des afectate de acneea cosmetică, manifestată prin iritaţii, inflamaţii, coşuri şi puncte negre pe suprafaţa pielii. Cel mai des, zonele afectate sunt acelea în care se află şi cele mai multe glande sebacee: faţa, pieptul, umerii, braţele şi spatele.
Când acneea are alte cauze, unele produse cosmetice o pot întreţine. Un studiu realizat în Statele Unite a arătat că persoanele care folosesc zilnic cosmetice de larg consum au un risc cu 30% mai mare de a face acnee comparativ cu cele care le folosesc mai rar. Leziunile nu se produc la început, ci în câteva săptămâni de la prima folosire. De aceea, multe persoane nu asociază utilizarea respectivului produs cosmetic cu apariţia acneei.
Formulele agresive de curăţare
Capcana în care cad multe persoane care au această afecţiune dermatologică este că folosesc produse mult prea agresive de curăţare a tenului. Ele usucă excesiv pielea, care se fisurează superficial, dar suficient cât să devină mai vulnerabilă la infecţii, ce se vor răspândi mult mai uşor către alte zone ale feţei. Mai mult, ca răspuns la uscarea şi la deshidratarea pielii, glandele sebacee sunt stimulate să producă sebum în exces, pentru a compensa uscăciunea prin emoliere. Aşa se accentuează dezechilibrul de la nivelul pielii şi se agravează acneea iniţială. De aceea, pentru spălarea feţei ar trebui să folosim doar produse blânde, de preferinţă cremoase, care menţin hidratarea şi care au un pH neutru, ce nu produce dezechilibre la nivelul pielii.
Uleiurile pot îmbâcsi pielea
Sebumul produs de piele este echivalentul natural al uleiurilor cosmetice. Primul este format dintr-o mulţime de compuşi, printre care şi trigliceride şi squalene, un precursor al colesterolului. Dar trigliceridele din sebum sunt transformate de către bacteriile de pe suprafaţa pielii în acizi graşi care pot sta la baza formării leziunilor acneice, mai ales la persoanele cu o astfel de predispoziţie. Prin urmare, folosirea unor produse cosmetice care dublează cantitatea de sebum natural poate favoriza dezvoltarea unor leziuni acneice.
Mai mult, folosirea acestor produse poate împiedica vindecarea leziunilor deja existente, pentru că blochează porii, împiedică oxigenarea pielii şi favorizează inflamaţiile. Dermatologii atrag atenţia şi asupra faptului că, încercând să imite formula sebumului uman, unele uleiuri cosmetice conţin compuşi chimici precum esterii acizilor graşi, adică stearatul de butil şi mistrat izopropilul. La 5% din persoanele care folosesc produse cu aceste ingrediente, apar iritaţii şi leziuni acneice. De aceea, cosmeticele care le conţin sunt considerate comedogene.
Cremele şi loţiunile cu lanolină
Lanolina este un ingredient folosit frecvent în produsele cosmetice datorită proprietăţilor hidratante şi efectului rapid de îmbunătăţire a texturii pielii. Dar şi această substanţă cosmetică are la bază acizi graşi. Mai exact, lanolina este grăsimea secretată de glandele sebacee ale oilor. De aceea, produsele cosmetice care conţin lanolină pot agrava problemele tenului gras şi pot determina apariţia coşurilor şi a punctelor negre, ca şi uleiurile cosmetice.
Parfumul, ingredient iritant
Persoanele care au deja acnee ar trebui să nu folosească produse care conţin parfum, fiindcă majoritatea irită pielea. De asemenea, şi persoanele cu tenul sensibil şi cu predispoziţie spre alergii ar trebui să evite cosmeticele parfumate. În egală măsură, şi pigmenţii care dau culoare cosmeticelor şi produselor de machiaj sunt vinovaţi pentru iritaţiile apărute la nivelul pielii.
Fardul de obraz, mai ales dacă este unul cremos, pudra şi fondul de ten, toate pot agrava problemele pielii acneice. De aceea, dermatologii nu recomandă folosirea cosmeticelor „de camuflaj" pentru ascunderea imperfecţiunilor pielii atunci când leziunile acneice sunt prezente. Dacă totuşi vrei să foloseşti produse de machiaj, asigură-te că sunt din categoria celor noncomedogene şi că acest lucru este specificat pe eticheta produsului.
Opinia specialistului
Igiena feţei nu trebuie să fie excesivă. Este suficient să ne spălăm pe faţă de două ori pe zi. Evitaţi spălarea repetată cu săpunuri alcaline sau cu lichide de uz dermatologic, care distrug filmul hidrolipidic natural al pielii. Mai nou, tot mai mulţi adulţi au acnee. Multe dintre componentele produselor cosmetice pot determina coșuri: lanolina, vaselina, uleiurile vegetale și minerale, pigmenţii. De asemenea, trebuie să alegeţi doar produsele inscripţionate „noncomedogenic", „oil-free", „hipoalergen". De asemenea, este indicat să vă atingeţi cât mai rar faţa cu mâinile şi să aplicaţi cosmetice doar după ce v-aţi spălat cu apă şi cu săpun.