Scrâşnitul din dinţi în timpul somnului nu este doar un obicei neplăcut, ci o boală care poate avea consecinţe grave în timp, precum degradarea danturii, migrene şi dureri în zona tâmpelor şi chiar pierderea auzului.
Afecţiunile cauzate de bruxism pot fi prevenite cu ajutorul unor gutiere moderne, extrem de eficiente şi confortabile, care se poartă în timpul nopţii şi printr-o dietă bogată în alimente cu mult calciu şi magneziu.
Bruxismul (încleştarea involuntară a dinţilor în timpul somnului) nu este un fenomen neobişnuit, ci afectează, într-o oarecare măsură, toată populaţia, dar dacă scrâşnitul din dinţi nu este ocazional şi persistă în manifestare, poate avea efecte extrem de grave asupra sănătăţii. Atunci când încleştarea maxilarelor se manifestă des şi cu o forţă de 14 ori mai mare decât în mod normal, apare cefaleea cronică, migrenele, durerea în articulaţia temporo-mandibulară, deterioarea dinţilor şi a suportului parodontal (os maxilar şi gingie).
Cauze diverse, greu de identificat
Bruxismul apare atât la copii cât şi la adulţi, iar cauzele exacte sunt încă greu de identificat.
„Dacă vorbim despre copii, scrâşnitul dinţilor poate avea cauze psihologice, legate de anumite temeri ale copilului, dar şi poate fi cauzat şi de tulburări de ocluzie a dinţilor sau alte probleme medicale precum alergii, deficienţe nutriţionale. Alte cauze ţin de perioada de schimbare a dinţilor, obturarea inflamatorie a căilor respiratorii(vegetaţii adenoide- polipi, amigdale hipertrofiate), infecţii ale urechilor (otite)", declară doctorul Anca Pătru, medic stomatolog în cadrul clincii Glamour Dent.
Obiceiurile alimentare defectuoase de tipul mâncatului pe fugă sau în faţa televizorului sau a calculatorului, mestecatul gumei, precum şi o dietă deficitară în ceea ce priveşte aportul de calciu sau magneziu, pot contribui la apariţia bruxismul.
La adulţi, alţi factori care declanşează bruxismul sunt stresul emoţional, oboseala, somnul insuficient, profesiile solicitante, funcţiile de conducere, persoanele nerabdătoare sau agresive, tulburări de ocluzie, o lucrare dentară „mai înaltă".
„Cel mai important este depistarea bolii la timp. Părinţii trebuie să fie atenţi la comportamentul copiilor în timpul zilei şi la orice simptom de tipul inflamaţiilor gingiilor, durerilor de dinţi sau a migrenelor, care pot fi cauzate de bruxism. De asemenea, vizitele de prevenţie la medicul stomatolog îi ajută pe părinţi să conştientizeze afecţiunile dentare cu care se confruntă cei mici. Odată înlăturate problemele dentare de tipul unei ocluzii deficitare a dinţilor, trebuie analizate şi eventuale alte cauze medicale sau psihologice", explică medicul stomatolog Anca Pătru.
Consecinţe grave pe termen lung
Odată apărut însă, este extrem de importantă tratarea bruxismului pentru eliminarea efectelor secundare extrem de neplăcute pentru pacient. O migrenă persistentă poate afecta semnificativ viaţa socială, familială şi profesională a pacientului.
Pe termen lung, efectele acestei boli sunt unele grave - de la distrugerea smalţului care duce la apariţia cariilor, până la dureri la nivelul articulaţiei temporo mandibulare, deterioarea dinţilor, a gingiilor, şi chiar afectarea auzului.
Tratamentul clasic pentru bruxism constă în aplicarea unei gutiere pe una dintre arcadele dentare şi purtarea ei în timpul somnului. Gutiera ameliorează încleştarea dinţilor şi poziţionează în mod optim maxilarele. Din păcate, purtarea unei gutiere poate duce în timp la creşterea forţei în momentul încleştării gurii şi, implicit, la dureri de cap şi mai mari.
Noile tipuri de gutiere pot vindeca bruxismul
Ultima noutate în ceea ce priveşte gutierele dentare este aparatul NTI-tss, care poate reduce cu până la 60 la sută cefaleea cronică, migrenele sau durerile din zona tâmplelor cauzate de bruxism. NTI-tss este un aparat mic, aproape invizibil, ce se aplică în gură pe timpul nopţii şi duce la inocluzia dinţilor, ceea ce împiedică încleştarea maxilarelor, eliminând factorul ce provoacă o contracţie puternică şi îndelungată a muşchilor. Pe termen lung, purtarea noilor tipuri de gutiere duce nu numai la controlul, ci şi la eliminarea acestui obicei.
„NTI-tss nu este o gutieră obişnuită, nu acoperă toţi dinţii, ci numai doi dintre dinţii de pe maxilarul superior. Cu o gutieră clasică, muschii se contractă şi dinţii se încleştează în continuare, singurul beneficiu fiind acela că dinţii nu se mai tocesc. În schimb, aparatul NTI-tss este proiectat pentru a elimina încleştarea, ducând la dispariţia tensiunii asupra muşchilor feţei şi, în timp, chiar la dispariţia acestui obicei nocturn", explică medicul Anca Pătru.
Preţul noului aparat este pe măsură. În timp ce gutierele clasice costă circa 200 lei, preţul aparatului NTI-tss se ridică la 700 lei.