Un păhărel de vin pe zi îți fortifică organismul și îți asigură buna dispoziție. Dar dacă ai o problemă de sănătate, nu te mai ajută vinul “clasic”, ci vinul medicinal. Și acesta se obține tot din zeamă de struguri, la care se adaugă însă și alte ingrediente - legume, fructe, verdețuri sau plante de leac.
Vin de hrean
Cum îl prepari: amesteci 15 linguri de hrean ras într-un litru de vin. Laşi la macerat 8 zile, apoi îl filtrezi.
Cum îl bei: câte două linguriţe, între mesele principale.
Îţi face bine: dacă eşti anemic (stimulează pofta de mâncare) sau dacă suferi de astm, bronşită cronică, litiază urinară (pietrele la rinichi), tuberculoză. E şi un tonic sexual foarte eficient.
Vin de afine
Cum îl prepari: laşi să fiarbă 15 minute, la foc mic, 500 g de afine în 500 ml de apă. Adaugi 1 litru de vin şi mai laşi să fiarbă încă 15 minute. Când s-a răcit, îl torni în sticlă prin strecurătoare.
Cum îl bei: câte 25 ml (o lingură) înaintea celor trei mese principale.
Îţi face bine: dacă suferi de constipaţie, fermentaţie intestinală, insuficienţă biliară, diabet, ateroscleroză.
Vin de ceapă
Cum îl prepari: într-un litru de vin se amestecă 5 cepe de mărime potrivită, rase sau tocate mărunt, şi 100 g de miere de albine polifloră. Se lasă la macerat 8 zile, la temperatura camerei, apoi se strecoară.
Cum îl bei: câte 50 ml înaintea meselor principale.
Îţi face bine: dacă ai probleme cu circulaţia sangvină sau cu retenţia urinară; totodată, te scapă de tuse, îţi dă energie şi fortifică inima, tratează astenia, diareea şi tulburările renale.
Vin de pere
Cum îl prepari: tai în bucăţele 500 g de pere albe şi le pui în vinul care dă în clocot. Laşi la fiert până când se reduce cantitatea de vin la jumătate. După ce se răceşte, îl strecori.
Cum îl bei: câte 25 ml (o lingură) dimineaţa, pe stomacul gol.
Îţi face bine: dacă eşti anemic sau ai o eczemă, ai scaune diareice, dureri reumatismale, celulită, afecţiuni ale rinichilor, diabet.
Vin de pătrunjel
Cum îl prepari: torni 1 litru de vin (alb) peste o legătură de pătrunjel; adaugi o linguriţă de oţet de vin şi 300 g de miere de albine, fierbi amestecul la foc mic, 10 minute, apoi îl torni fierbinte în sticle şi le închizi ermetic.
Cum îl bei: de trei ori pe zi, câte o linguriţă.
Îţi face bine: dacă ai insuficienţă respiratorie, bronşită, febră, probleme cardiace (simţi că te înţeapă inima) sau dacă ţi-ai pierdut pofta de mâncare.
4 lucruri de care trebuie să ţii cont
1. Nu te trata cu vin medicinal dacă ai probleme cu ficatul, stomacul, duodenul sau hemoroizii. Evită-l şi dacă ai tensiunea mărită!
2. Nu amesteca vinurile medicinale!
3. Păstrează licorile astfel obţinute în recipienţi din sticlă, închişi ermetic.
4. Ca să obţii un vin terapeutic eficient, fă rost de un vin curat, de la ţară, care nu conţine “chimicale”. Sursa: libertatea.ro