Primavara nu ne aduce numai vreme frumoasa. Ne simtim lipsiti de energie si avem dificultati in a ne concentra, acestea fiind primele simptome ale instalarii asteniei de primavara.
Astenia este starea de oboseala intensa si prelungita, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Este des intalnita la femei si persoane tinere si este insotita de lipsa de energie si de concentrare, iritabilitate si tristete. Multe din aceste simptome se suprapun cu cele ale formelor usoare si moderate de depresie. Apare mai ales la trecerea de la sezonul rece, cu temperaturi scazute si zile intunecate la sezonul de primavara. Aceasta trecere presupune o adaptare fizica, biochimica si psihologica a organismului la noile conditii de mediu, adaptare care se face uneori cu dificultate, datorita suprapunerii unor factori:
- organici - existenta unor patologii preexistente hematologice (anemii feriprive, anemii prin carente de vitamina b12); afectiuni cardiace, renale sau hepatice; deficiente usoare sau moderate a unor minerale (fier, seleniu, magneziu) si vitamine (grupul b, acid folic, vitamina d); o alimentatie dezechilibrata.
- psihologici - stresul prelungit, odihna insuficienta, tulburari anxios-depresive.
Cum combatem si trataram afectiunile medicale?
Afectiunile medicale trebuie diagnosticate si tratate sub indrumarea medicului tau de familie sau specialist.
O alimentatie echilibrata te va ajuta
O alimentatie echilibrata nutritional, ce cuprinde toate grupele alimentare, iti poate furniza sanatate si energie in acelasi timp.
„Energia si vitalitatea poate fi asigurata daca organismul tau primeste un aport caloric adecvat, proportii optime de macronutrienti (glucide 55% din aportul caloric total, proteine 15% si lipide 30%) si micronutrienti. Pentru buna dispozitie si tonusul psihic, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizeaza nivelul glicemiei (hidrati de carbon sau glucide cu elibereare lenta) si cele care stimuleaza productia de hormoni care dau senzatia de bine, ca serotonina." declara dr. Mihaela Ursache, Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli metabolice Delta Hospital.
Un mod foarte eficient de a-ti creste energia si buna dispozitie il reprezinta activitatea fizica. Chiar si o simpla plimbare de 15 minute poate fi energizanta, iar beneficiile cresc exponential cu intensificarea activitatii fizice. Studiile medicale au demonstrat ca activitatea fizica practicata in mod regulat poate ameliora depresia si antreneaza modificari benefice in organismul uman, care cresc tonusul psihic si nivelul de energie.
Daca organismul tau se confrunta cu astfel de stari de anxietate si oboseala, cel mai bine este sa discuti cu medicul tau, acesta putand sa iti recomande tratamentul adecvat!