Un nou tip de infecţie care poate cauza boli grave a pus Europa pe jar! Se numeşte campylobacterioză şi e cauzată de o bacterie care se întâlneşte în carnea crudă de pui. Virusul provoacă dureri abdominale sau boli grave, precum meningită, iar specialiştii avertizează că şi România e în pericol.
Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) a făcut public joi un raport din care reiese că la nivelul întregii Uniuni Europene există 212.064 de cazuri de îmbolnăvire cu campylobacteria, iar numărul infecţiilor e în continuă creştere. AESA, care are sediul în Italia, precizează că motivele acestei creşteri “nu sunt pe deplin cunoscute”.
“Comisia Europeană derulează în prezent o analiză costuri-beneficii privind măsurile de control pentru această bacterie la diferite stadii ale lanţului alimentar”, se mai arată în raport. Autorităţile din România nu sunt străine de răspândirea virusului.
“Există un program de monitorizare privind această bacterie, dar mai multe detalii nu avem deocamdată”, ne-au declarat reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Poate provoca boli precum meningita
Profesor doctor Gheorghe Mencinicop- schi, celebrul cercetător şi specialist în nutriţie, director al Institutului de Cercetări Alimentare, a explicat pentru Libertatea unde se găseşte această bacterie, în ce constă pericolul contaminării şi ce afecţiuni poate provoca.
“Campylobacter se găseşte în carnea crudă de pui, la suprafaţa carcaselor. Nu se distruge uşor în mediul înconjurător, ci doar prin gătire. Este important să ştim că aceasta nu intră în interiorul cărnii, ci stă pe ea. Bacteria se dezvoltă la 4 grade Celsius, iar la 25 de grade, respectiv la temperatura unei camere, se înmulţeşte deja exponenţial”, ne-a spus specialistul. Simptomele îmbolnăvirii pot da impresia unei apendicite: dureri de cap, diaree (chiar şi 20 de scaune pe zi!), febră, dureri abdominale. Persoanele care au sistemul imunitar slăbit se pot îmbolnăvi de meningită.
Renunţaţi la produsele aflate la limita expirării
Campylobacterioza este produsă de Campylobacter jejuni, care poate afecta fie oamenii, fie păsările. Oamenii se pot îmbolnăvi prin contact cu animale bolnave sau prin consumul cărnii de pasăre contaminată.
“Menţionez că această bacterie se găseşte, în special, în carnea învechită, cu termenul de valabilitate depăşit. Cumpărătorii trebuie să f i e foart e atenţi la etichetele de pe aceste produse, iar dacă nu au etichete sau au termenul de valabilitate expirat ori aproape de expirare, să nu le cumpere. În acest context pot să vă spun că zilele trecute a fost depistat pe piaţa românească un lot de carne de pasăre cu termenul de valabilitate depăşit, venit din Uniunea Europeană. Cu atât mai mult trebuie să fim atenţi”, a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
Potrivit acestuia, şi ţara noastră este la fel de expusă îmbolnăvirilor cauzate de această bacterie, întrucât în Europa e o piaţă liberă a mărfurilor, aşa că este greu de controlat toată marfa care ajunge în galantarele româneşti.
Cum ne putem îmbolnăvi
Atunci când nu se respectă condiţiile de igienă. De exemplu, în cazul în care se taie carnea contaminată, iar cu acelaşi cuţit se taie roşiile pentru salată.
Când avem în frigider depozitată carnea crudă pe un etaj superior, iar sub ea, alte alimente. Zeama care conţine microbi se poate scurge pe celelalte produse, care nu vor suferi tratamente termice.
În cazul în care mâncarea nu e gătită la temperaturi suficient de mari, respectiv cel puţin 70° Celsius.
Peste 40% din produsele din carne au prea multă sare, amidon şi apă
Date recente prezentate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului arată că mai bine de 40% din produsele din carne de pe piaţă nu respectă prevederile legale.
Din 500 de mostre recoltate în perioada 2007-2011, aproape jumătate nu respectau parametrii de calitate. Produsele analizate conţineau sare, amidon sau apă în exces. Ba chiar mai mult, amidonul era prezent şi în compoziţia unor sortimente unde nu e permisă utilizarea lui.
Carantină în spital din cauza Salmonellei
Spitalul Municipal din Oradea este în carantină după ce 17 pacienţi au fost depistaţi cu Salmonella. Majoritatea celor infectaţi sunt copii, iar cel mai mic are şase săptămâni. Carantina a fost dispusă încă de joi de la amiază.
Nimeni nu mai are voie să intre în unitate, iar personalul medical nu trebuie să părăsească spitalul purtând hainele cu care lucrează în interior. Reprezentanţii instituţiei medicale susţin că pacienţii au venit deja infectaţi cu această bacterie.
Cu toate acestea, bolnavii nu sunt rude şi provin din localităţi diferite ale judeţului. A fost demarată o anchetă epidemiologică, iar spitalul va rămâne în carantină atât cât va fi nevoie. Sursa: libertatea.ro