Dorohoi News Logo

Cum ne apărăm de rubeolă?

vaccinari rubeola

Din moment ce cazurile de rubeola se inmultesc de la o zi la alta, in toata tara, este indicat sa ne aducem aminte de profilul acestui flagel.

Rubeola, numita si pojar german sau pojarul de 3 zile, este o boala produsa de virusul rubeolic. Acesta se raspandeste de cele mai multe ori prin picaturi de fluid de la nivelul membranelor mucoase care contin virusul.

Simptome:
- eruptie cutanata: debuteaza la nivelul fetei si se extinde la nivelul gatului si toracelui (pieptului) si apoi pe tot corpul.
- edem si sensibilitate la palparea ganglionilor in spatele urechilor si in zona cefei;
- febra moderata (38 de grade);
- dureri de articulatii.

"Teoretic, peste 70% din populatie se imbolnaveste de rubeola, insa nu toti bolnavii au forme clare. Unii prezinta doar febra trecatoare sau umflarea pentru o perioada scurta a ganglionilor limfatici. Din aceasta cauza, boala poate trece neobservata", a declarat dr. Tamara Rosu, medic epidemiolog, pentru evenimentul.ro.

O persoana care a contractat virusul rubeolic este contagioasa o saptamana inainte si una dupa ce apar simptomele, asa ca daca intra in contact cu alti oameni, ii poate infecta in aceasta perioada, scrie ziare.com.

In cazul aparitiei episoadelor epidemice, este importanta izolarea cazurilor confirmate la domiciliu, evitarea contactului cu persoanelor suspecte sau confirmate ca avand boala.

Masurile de igiena individuala (spalarea cat mai des a mainilor cu apa si sapun), dar si igienizarea spatiilor in comunitati (spatiile de luat masa, birouri, sali de clasa etc) este obligatorie pentru evitarea aparitiei de cazuri noi.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web