O doză zilnică mică de aspirină e recomandată de mult ca metodă de a scădea riscul atacurilor de cord, dar studii noi publicate în această săptămână susţin că aspirina are un efect major şi asupra reducerii apariţiei cancerului.
Studiile, desfăşurate în Marea Britanie, au descoperit că luarea zilnică a unei doze între 75 şi 300 de mg de aspirină pentru doar trei ani ajută la reducerea riscului apariţiei cancerului cu 25 la sută, scrie BBC. Iar cei care au continuat experimentul şi au luat aspirină timp de cinci ani au avut parte de efecte şi mai puternice: riscul morţii din cauza acestei boli a scăzut cu 37 la sută, adaugă ziarul The Telegraph.
Doza zilnică de aspirină are efecte pozitive şi asupra reducerii la jumătate a riscului răspândirii cancerului (metastază). În ciuda rezultatelor extrem de bune, medicii rămân circumspecţi asupra recomandării zilnice de a lua aspirină mai ales din pricina sângerărilor stomacale, scrie New York Times. Criticii acestui studiu susţin şi că oamenii de ştiinţă britanici au omis două studii care nu au descoperit că aspirina reduce riscul apariţiei cancerului. Acele studii difereau de cele britanice pentru că presupuneau luarea ocazională a aspirinei şi nu, ca în cazul englez, zilnic.