Părerea majorităţii oamenilor este că vitaminele sunt bune pentru organism. Totuşi, ce e prea mult, strică, arată câteva studii recente. REALITATEA.NET a alcătuit o listă cu cinci lucruri mai puţin cunoscute despre vitamine şi efectele lor.
Cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv au ajuns la concluzia că pacienţii aflaţi sub îngrijire intensivă care au un nivel scăzut de vitamina D trăiesc cu 9 zile mai puţin decât cei care au un nivel considerat suficient.
Astfel, cercetătorii au sfătuit unităţile medicale să încerce să asigure o mai bună expunere la soare a pacienţilor aflaţi sub îngrijire intensivă (expunerea la soare creşte nivelul de vitamina D) şi să le ofere acestor pacienţi suplimente alimentare ce conţin această vitamină.
Oamenii de ştiinţă au adăugat că oamenii ar trebui să fie atenţi mereu la nivelul de vitamina D, nu numai atunci când sunt spitalizaţi. Luând această măsură, o persoană va avea mai multe şanse de supravieţuire atunci când organismul va fi afectat de o boală.
În viitor, omul şi-ar putea asigura necesarul zilnic de vitamine mâncând un singur cartof. Cercetătorii din Noua Zeelandă au reuşit să identifice gena care controlează nivelul de vitamina C din fructe şi legume şi încearcă acum să dezvolte o varietate de cartof cu un nivel ridicat de vitamina C.
Deşi oamenii cred că, luând vitamina E, reduc riscul de atac de cord, un studiu recent arată că lucrurile nu stau deloc aşa, cel puţin în cazul femeilor. Un studiu efectuat de Massachusetts General Hospital, din Boston, a arătat că nu există nicio legătură între nivelul de vitamina E din organism şi riscul de infarct.
Vitamina D are un efect benefic atât pentru mama, cât şi pentru făt, astfel încât gravidele ar trebui să consume cu încredere alimente care conţin această vitamină sau chiar suplimente alimentare. Zvonul că un nivel prea ridicat de vitamina D la mămici ar afecta fătul este fals, arată un studiu al MEdical University of South Carolina. Sistemul osos al copilului este primul care are de câştigat.
Prea mult vitamină E creşte cu 17% riscul de cancer de prostată în rândul bărbaţilor sănătoşi, a arătat un studiu publicat anul trecut.