În Biserică, busuiocul este folosit la sfinţirea apei. Oamenii spun că alungă duhurile rele. Însă, busoiocul poate avea efecte benefice şi pentru sănătate.
Consumul de busuioc previne şi vindecă toxiinfecţiile alimentare, mai ales că în perioada Paştilor acestea sunt des întâlnite. Substantele volatile continute de busuioc sunt cele care ne feresc de infectiile tubului digestiv cauzate de bacteriile din alimente. Se recomanda consumarea busuiocului crud în salate, ca si condiment in prepararea mancarurilor sau sub forma de ulei volatil in apa, scrie garbo.ro.
Busuiocul este un puternic detoxifiant. Dupa masa bogată de Paşti, o cură de detoxifiere este necesară. Oamenii de stiinta au descoperit ca frunzele de busuioc contin niste substante care actioneaza direct asupra celulelor hepatice, crescand potentialul lor metabolic si determinand o reactie in lant: creste viteza de metabolizare a toxinelor (carne, prajeli, E-uri, coloranti, pesticide etc.), creste sinteza enzimei care distruge alcoolul din corp, scade efectul nicotinei, scade absorbtia grasimilor etc.
Cu ajutorul busuiocului reducem glicemia. Datorita efectelor pe care busuiocul le are asupra functionarii ficatului si a pancreasului, acesta din urma raspunde mai bine la variatiile glicemice din organism si poate reduce cu 50% riscul crizelor de variatie glicemica. Oamenii de stiinta spun ca busuiocul este o planta miraculoasa in tratarea diabetului de tip II.
Busuiocul - tonic al sistemului nervos. Oamenii de stiinta sustin ca busuiocul contine substante active care ajuta la o mai buna oxigenare celulara. De asemenea, el reduce nivelul de cortizol din organism.
Busuiocul, adjuvant in oboseala si oboseala cronica. Datorita faptului ca busuiocul este un tonic al sistemului nervos si are actiune antidepresiva, s-a constatat ca este foarte bun si in tratarea oboselilor si a eforturilor intelectuale prelungite. Consumul de infuzie de busuioc stimuleaza circulatia cerebrala si ajuta la relaxarea si refacerea psihomentala.