În ultimele două săptămâni, sute de oameni s-au prezentat la medic după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Bacteria Borrelia Burgdorferi, "vinovată" de apariţia bolii Lyme, este transmisă prin muşcătura de căpuşă.
"Muşcătura de căpuşă este posibilitatea prin care infecţia cu Borrelia Burgdorferi este transmisă. Există măsuri legate de profilaxie, prin îndepărtarea căpuşelor, dacă ele sunt în imediata apropiere a locuinţei, prin substanţe insecticide. De multe ori, ele nu se transmit neapărat în mediul în care locuim, ci se transmit de obicei atunci când facem drumeţii, mai ales în zone împădurite, zone umbroase, unde se pot găsi. Ele parazitază diverse animale", a explicat, la Realitatea TV, Alexandru Rafila, medic Sănătate Publică.
Muşcătura de căpuşă nu este întotdeauna dureroasă sau infectantă, atrage atenţia medicul. "Căpuşa rămâne de obicei pe tegument. Sunt zonele care sunt expuse şi la nivelul pielii păroase a capului se localizează de multe ori căpuşa", spune Rafila.
Odată identificată, căpuşa se îndepărtează cu grijă cu o pensetă, apoi se aplică local un antiseptic şi se urmăreşte pacientul un anumit interval de timp.
"E bine ca el să se prezinte la un medic de familie şi, dacă apare un simptom care este caracteristic fazei iniţiale a infecţiei, eritem migrator, o pată de culoare roşie care se extinde, depăşeşte 5 cm şi care, încet încet începe să aibă centrul de culoare albă, atunci e foarte probabil ca infecţia să fie boala Lyme. Este o boală care evoluează în trei stadii. Cel iniţial, despre care am vorbit, apoi un stadiu care apare la un interval de săptămâni şi luni care se manifestă nespecific ca oboseală prelungită, dureri articulare, cefalee, febră, câteodată tulburări neurologice de mai mică amplitudine şi faza terţiară, care apare şi după ani de zile, care se manifestă de obicei cu afectări cardiace, articulare, foarte neplăcute, foarte greu de controlat. Din cauza manifestărilor nespecifice, şi diagnosticul de foarte multe ori este dificil", explică medicul.
"Cea mai bună confirmare o obţinem de la medicul de boli infecţioase. Indicaţia este să se prezinte la spitalele de boli infecţioase pentru o precizare de diagnostic. Altfel, riscăm să fim diagnosticaţi cu această boală fără să o avem în realitate", adaugă acesta.
Cum evităm muşcătura de căpuşă? Dacă mergem pe munte, e bine să evităm să purtăm haine foarte sumare. Extremităţile trebuie să fie protejate. Capul trebuie să fie protejat cu o pălărie sau cu o şapcă. Trebuie să evităm să dormim în zone care nu sunt amenajate în acest scop: pe iarbă, fân, în aer liber.