Specialistii in alimentatia copiilor avertizeaza: carnea de pui (si nu numai) din comert poate avea hormoni care duc la tulburari hormonale serioase la unii copii. Nu este singura.
Carnea de pui
Carnea pasarilor si animalelor crescute in conditii ecologice, in gospodarii taranesti si hranite cu boabe, tarate, verdeata, este buna si ne furnizeaza proteine sanatoase si alti nutrienti importanti, cea care provine de la animalele crescute cu hormoni si antibiotice cu siguranta este de dorit sa fie evitata.
Este sanatos sa elimini pielea de pe carnea de pui, indiferent ca o mananci tu sau o dai copiilor; acolo se afla stocata majoritatea grasimii.
Carnea de pui este o sursa buna de nutrienti. Alege cat mai des posibil carnea de pui organica (de la tara, crescuta fara hormoni si antibiotice), in acest fel vei primi nutrientii necesari si te vei hrani sanatos.
Carnea de curcan
Carnea de curcan este in topul listei carnurilor recomandate intr-o dieta sanatoasa. Este o excelenta sursa de proteine, continut redus de grasimi, bogata in vitamina B si zinc. Este carnea cu cea mai mica cantitate de colesterol dintre toate. Sigur ca si carnea de curcan este susceptibila ca ar contine hormoni de crestere, dar oricum in cantitate semnificativ mai mica decat in cazul carnii de pui pentru ca pretul sau de comercializare este mai ridicat si deci nu este aleasa de toata populatia, astfel neexistand presiunea unei productii in cantitate mare ca la pui. Atentie, desigur, de unde procurati carnea de curcan.
Carnea de vita
Carnea de vita, ca si restul carnurilor, are un continut variabil de grasimi; aproape jumatate din aceste grasimi sunt grasimi mononesaturate, similare cu cele gasite in uleiul de masline, care sunt benefice pentru inima. Cand cumparati carne de vita, alegeti o bucata cu putina grasime.
Carnea de porc
Marea majoritate a porcilor sunt crescuti intensiv, carnea acestora poate contine substante daunatoare, din cauza folosirii de hormoni si antibiotice.
Carnea de rata
Acest tip de carne contine o cantitate mai mare de grasimi saturate decat carnea de pui si cea de curcan. Este o buna sursa de fier si zinc, dar cu toate acestea ea trebuie folosita ocazional si doar cu pielea inlaturata si e bine sa evitam sa o dam copiilor.
Carnea de miel
Carnea de miel slaba este un tip de carne destul de grasa in comparatie cu celelalte tipuri de carne si destul de grea pentru digestie. Are un continut mare de grasimi saturate, dar si mononesaturate; fiind un animal de obicei crescut in conditii normale (fara a i se grabi cresterea cu folosirea de hormoni ca in cazul puiului), poate fi consumat cu moderatie, insa evitati sa dati copiilor.
Organe (ficat, rinichi)
In cazul organelor este obligatoriu ca acestea sa provina de la animale crescute in conditii ecologice. Intrucat functia ficatului sau a rinichilor este de a detoxifia organismul animalului, acestea ar putea contine substante nocive daca animalul a fost supus unei cresteri intensive.
Femeile insarcinate sunt deseori sfatuite sa ocoleasca ficatul, datorita continutului sau ridicat de vitamina A, care ar putea fi daunator fatului.
Abuzul de organe creeaza riscul de guta fiindca ele contin urati si o cantitate mai mare de colesterol.
Din cand in cand se poate manca ficat la gratar pentru aportul de fier si vitamina B12, importante in lupta impotriva anemiilor, dar numai daca ficatul este procurat de la pasari crescute organic. Sursa: sfatulparintilor.ro