Dorohoi News Logo

Conjunctivita, o boală comună în această perioadă

conjunctivita

Mersul cu mijloacele de transport în comun, răcelile, alergiile şi mâinile murdare ne pot îmbolnăvi ochii de conjunctivită în această perioadă. Dr. Claudia Soare, ne învaţă care sunt simptomele diferitelor tipuri de conjunctivită, cum să ne ferim de ele şi cum să le tratăm.

Pe lângă faptul că este contagioasă, conjunctivita dă o stare neplăcută bolnavului, pentru că poate fi însoţită de lăcrimare excesivă, mâncărime la nivelul ochilor, înroşire, secreţii şi o senzaţie de nisip în ochi. La primele simptome este necesar consultul medical de specialitate, pentru că oftalmologul este singurul în măsură să prescrie tratamentul adecvat, după o examinare minuţioasă a ochiului şi eventual după recoltarea unei probe din secreţia oculară. În funcţie de cauză, conjunctivita poate fi de mai multe tipuri:

Conjunctivita virală. Aceasta este asociată unei infecţii respiratorii, precum gripa sau răceala. Pentru infecţia virală nu există un tratament garantat să vindece afecţiunea şi de multe ori poate dispărea fără aplicarea unui tratament în 5 până la 15 zile de la debut. Conjunctivita virală este una dintre cele mai frecvente infecţii oculare de sezon.

Conjunctivita alergică. Poate apărea ca reacţie negativă la diferitele tipuri de cosmetice care intră în contact cu ochii, la anumite parfumuri sau medicamente şi din cauza unor alergii obişnuite. Pentru calmarea simptomelor, în cazurile uşoare, se folosesc comprese cu apă rece şi picături oculare. Cazurile severe se tratează cu non-steroidale, antiinflamatorii şi antihistaminice, după un control de specialitate.

Conjunctivita bacteriană.
Afecţiunea e provocată de contactul cu stafilococi sau streptococi, iar gravitatea ei e stabilită tocmai în funcţie de tipul bacteriei care a cauzat-o. Simptomele acesteia se tratează cu picături pe bază de antibiotic şi medicaţie specifică bacteriei descoperite în urma analizelor. 90% dintre femei şi 60% dintre bărbaţi au infecţii cu chlamydia.

Cum eviţi îmbolnăvirea
Dezinfectează obiectele care intră în contact cu mâinile şi cu ochii;
Foloseşte doar şerveţele, prosoape sau ochelari care nu sunt utilizaţi de altcineva;
Evită atingerea excesivă a feţei, a ochilor şi spală-te pe mâini cât mai des;
Nu folosi cosmetice vechi;
Spală-ţi mâinile după aplicarea locală a tratamentelor.

Tratamente naturiste
Dacă vrei să tratezi acasă primele simptome ale bolii, poţi recurge la câteva tratamente naturale:

Opăreşte 1-2 linguriţe de flori de albăstrele în 200 ml de apă, lasă-le o oră să infuzeze, apoi strecoară-le. Pune pe ochi comprese cu această soluţie;
Pune 2-3 linguri de muşeţel în 200 ml de apă clocotită. După o oră strecoară lichidul şi spală-te pe ochi cu el. Sursa: libertatea.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web