Unii români merg la Viena şi în Germania, pentru a-şi procura vaccinuri care să îi protejeze de encefalita provocată de înţepătura de căpuşă, tocmai pentru că în România nu există aceste vaccinuri, scrie Agerpres.
Spre exemplu, la Viena, în farmacii se eliberează, pe bază de reţetă, vaccinul FSME, pentru meningoencefalita provocată de înţepătura de căpuşă, la preţul de 29,5 euro.
Un profesor de sport din oraşul Agnita, Stelian Sârbu, este unul dintre sibienii care s-au tratat şi în România, şi în Germania, de complicaţii date de înţepătura de căpuşă şi a fost nevoit să îşi aducă din Germania, vaccinul pentru encefalita rezultată din acest accident, numit Encepur Erwachsene. Acesta a declarat pentru AGERPRES că trei doze de vaccin l-au costat 150 de euro.
În judeţul Sibiu, zonă cu cei mai mulţi pacienţi înţepaţi de căpuşă şi cu boală Lyme, din ultimii trei ani, în România, există deja un caz de deces, în urma bolii Lyme, conform familiei celui decedat şi al inspectorului şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu.
În judeţul Sibiu sunt cei mai mulţi bolnavi înţepaţi de căpuşe şi cu boala Lyme din ţară, aceştia fiind înţepaţi de căpuşe în urmă cu mai bine de trei ani. De la începutul anului, 287 de sibieni s-au prezentat la spital, cu muşcătură de căpuşă, a precizat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu.
În anul 2011 fuseseră muşcaţi de căpuşe 362 de sibieni, iar în 2010 - 176. Nu doar numărul persoanelor înţepate de căpuşe este din ce în ce mai mare. ci şi cel al pacienţilor cu boala Lyme. Astfel, dacă în 2010, 69 de sibieni au aflat că suferă de această boală, în 2011, numărul lor a crescut la 161, conform DSP Sibiu. Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a raportat şi 20 de cazuri de sibieni muşcaţi de căpuşe pe zi, în 2012, conform purtătorului de cuvânt Decebal Todăriţă.