Poliartrita reumatoidă este o boală incurabilă, dar există tratamente care pot încetini deteriorarea articulaţiilor şi reduce complicaţiile bolii. Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă suferinţă cronică articulară de cauză inflamatorie şi una din cele mai frecvente cauze de invaliditate locomotorie, afectând peste 2,9 milioane de persoane în Europa.
În România, numărul bolnavilor se ridică la 1% din populaţia ţării, iar cele mai afectate sunt femeile cu vârste între 30 şi 50 de ani. Boala afectează de obicei persoanele de vârstă mijlocie, dar acesta nu este o regulă. Poliartrita reumatoidă poate să apară şi la tineri, sau chiar la copii.
Boala nu este legată de procesului de îmbătrânire
Poliartrita reumatoidă este o afecţiune autoimună progresivă, care nu se vindecă şi care distruge cartilagiile şi oasele. Boala debutează de obicei cu inflamarea încheieturilor şi dificultatea de a folosi mâinile în primele ore ale zilei. Chiar din primii ani de la instalare, poliartrita reumatoidă afectează abilităţile locomotorii ale pacientului. Ca urmare, jumătate dintre persoanele care suferă de această afecţiune sunt nevoite să-şi înceteze activitatea profesională în primii zece ani de boală şi la aproximativ 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare vizibile radiologic încă din primii doi ani de evoluţie a bolii.
Poliartrita reumatoidă nu trebuie confundată cu osteoartrită. Deşi ambele se caracterizează prin inflamaţia articulaţiilor sunt două afecţiuni distincte. Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă propriile ţesuturi şi organe, determinând astfel inflamaţia cronică a articulaţiilor, în timp ce osteoartrita este o boală ce afectează mai ales persoanele în vârstă şi constă în deterioarea ţesuturilor datorită uzurii şi îmbătrânirii acestora.
Simptomele cele mai frecvente ale poliartritei reumatoide:
• oboseală, înroşirea pielii, dureri generalizate;
• durerea se transformă treptat în jenă permanentă;
• pierdere în greutate;
• stare generală de slăbiciune;
• uscăciunea gurii şi a ochilor;
• dificultatea de a dormi;
• crize caracterizate de febra uşoară şi transpiraţie;
• depresie.
Speranţa medie de viaţă a pacienţilor cu poliartrită reumatoidă este mai mică decât cea a persoanelor sănătoase cu trei până la şapte ani, iar cei care suferă de formă severă a bolii pot deceda cu 10-15 ani mai devreme. Totuşi, chiar dacă pacientul suferă de o formă gravă a bolii, noile tratamente îi pot încetini semnificativ evoluţia.
O boală incurabilă, dar tratabilă
În ultimii ani s-au dezvoltat numeroase tratamente care pot ţine sub control durerea şi inflamaţiile provocate de poliartrita reumatoidă (tratament simptomatic). Chiar dacă boala nu se poate vindeca, există tratamente care pot preveni sau încetini deteriorarea articulaţiilor sau chiar face ca boală să intre în remisie.
Adesea, medicii prescriu medicamente puternice în stadii incipiente ale bolii, mai ales dacă e vorba de cazuri severe. Astfel de tratamente ajută la prevenirea deteriorării permanente a articulaţiilor, dar au de multe ori efecte secundare.
„Tratamentul poliartritei este complex, iar unele medicamente au efecte adverse importante, însă nu poate fi mai rău decât dacă boala nu este tratată. În plus, evoluţia pacientului sub tratament este atent monitorizată în permanenţă pentru a se detecta eventualele reacţii adverse din timp", spune dr. Ioan Ancuta, medic specialist reumatologie, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino.
Complicaţiile pot fi grave
Îngrijorător este faptul că din cauza efectelor secundare, mulţi pacienţi întrerup prematur tratamentul poliartritei reumatoide, rata de complianţă la diferitele tratamente fiind cuprinsă între 47 şi 70%.
„Tratamentul optim al acestei boli necesită un diagnostic precoce, precum şi aplicarea corectă şi din timp a unui tratament eficient care să reducă complicaţiile bolii. Deşi afectează în primul rând articulaţiile, boala poate atacă şi alte organe", explică medicul reumatolog.
Anemia şi bolile cardiovasculare sunt două dintre cele mai frecvente complicaţii ale poliartritei reumatoide. Până la 30% dintre pacienţii cu poliartrită reumatoidă suferă de anemie, complicaţie care provoacă stări frecvente de oboseală. În afară de durerea cauzată de afectarea articulaţiilor, senzaţia de oboseală este cea mai frecventă problemă semnalată de pacienţii cu poliartrită reumatoidă.