Dorohoi News Logo

Învață să tratezi corect cicatricile și să scapi de ele

fond_de_ten

Sunt inestetice şi incomode (dacă sunt în zona unei articulaţii nu ne lasă să ne mişcăm în voie). Mai mult, unele dintre ele (în special cele rămase după o arsură) pot degenera în cancer de piele. Sunt trei motive destul de puternice ca să tratăm cât mai corect cicatricele.

Tratamentul unei cicatrice trebuie adaptat în funcţie de mai mulţi factori: care e cauza ei, ce dimensiuni are, cât e de veche şi de adâncă, în ce zonă se află, ce vârstă are pacientul etc. Din practica medicilor români dermatologi reiese că majoritatea cicatricelor sunt rezultatul arsurilor, al acneei sau al varicelei (vărsatul de vânt). Care sunt cele mai eficiente remedii pentru fiecare situaţie în parte?

Cicatricea lăsată de o arsură
Dacă zona afectată de arsură este mică şi rana nu este periculoasă, mergi imediat la un medic dermatolog. În cazurile mai serioase, du-te la un spital de urgenţă, la secţia de chirurgie plastică şi arsuri - doar aşa te asiguri că tratamentul este corect, că nu rişti să faci o infecţie şi că vei rămâne cu o cicatrice cât mai discretă cu putinţă. Medicul îţi va prescrie o serie de exerciţii pe care le poţi face acasă, pentru a preveni retracţia ţesuturilor (tendinţa pielii de a “se strânge”) şi creme speciale (cum sunt gelurile siliconice).

Cicatricele produse de acnee
Când nu trec de la sine, în timp, şi sunt supărătoare, aceste cicatrice trebuie tratate la cabinetul de dermatologie. În funcţie de suprafaţa şi de adâncimea cicatricelor, medicul specialist va folosi diferite metode de peeling:
- peeling chimic, cu diferite substanţe - acizi, fenoli etc.; peeling cu laser;
- crioterapie (îngheţarea zonei, pentru a stimula producţia de colagen, deci rege- nerarea ţesuturilor);
- dermabraziune (un instrument rotativ exfoliază pielea);
- fillere (substanţe de “umplere”, cum sunt acidul hialuronic şi colagenul) etc. Prin această metodă, straturile superioare de celule sunt înlăturate, lăsând locul unui strat nou, mai neted. Ca să te asiguri că cicatricele vor fi cât mai estompate, evită expunerea la soare sau la solar, nu traumatiza zona (nu stoarce, nu înţepa, nu zgâria punctele acneice, nu freca pielea) şi consultă-te cu medicul dermatolog când îţi alegi produsele cosmetice.

Cicatricele de la vărsat de vânt
Se pot atenua la fel ca şi cicatricele produse de acnee: prin peelinguri repetate (cu acizi, fenoli, azot lichid etc.), fillere sau dermabraziune.

Sunt şanse să dispară?
Perioada de tratament şi de recuperare a cicatricelor variază: în general, trebuie să avem răbdare mai multe săptămâni sau luni. Ele se pot ameliora mult, dar, dacă au o anumită dimensiune (de la câţiva milimetri în sus), nu se poate promite că vor dispărea complet.

Pont:
- Uită-te cum arată şi cum este utilat cabinetul la care vrei să te tratezi. Nu merge în nici un caz la laserterapie sau la peeling “într-o garsonieră, la etajul X”!

- Întreabă dacă ţi se acordă asistenţă până la vindecarea completă şi dacă asta nu te costă mai mult decât intervenţia propriu-zisă. Încearcă să afli ce rezultate au obţinut alţi pacienţi înaintea ta (nu te lua după fotografiile prezentate la cabinet, ci după ceea ce-ţi spun cunoscuţii tăi). Sursa: libertatea.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web