Dorohoi News Logo

Afecţiuni specifice verii. Cum să eviţi îmbolnăvirea

vara

Temperaturile ridicate reprezintă cauza mai multor afecţiuni. Trebuie să ştiţi că soarele, atât de mult dorit, este în bună măsură cauza principală a "bolilor de vară". Iată o listă a câtorva afecţiuni specifice verii, scrie farmaciata.ro.

Arsurile solare.
Expunerea prelungita la soare in intervalele orare periculoase (11:00-16:00) si neutilizarea cremelor cu factor de protectie solara (SPF) impotriva razelor ultraviolete pot produce arsuri solare extrem de suparatoare. Inrosirea pielii, usturimile si iritarea locala pot parea pentru multi simptome care trec si care nu lasa urme pe termen lung. Cercetatorii au aratat ca cei care au suferit mai mult de cinci arsuri solare au un risc dublu de a face cancer de piele.

Cancerul de piele. Melanomul prezinta cea mai mare rata a mortalitatii (la 5 ani de la diagnosticare). Persoanele cu tenul deschis sunt mai predispuse la arsuri solare grave, lucru ce impune evitarea statului la soare si utilizarea cremelor cu SPF cat mai mare. De asemenea, ar fi bine ca persoanele care prezinta un istoric de cancer de piele in familie sa evite expunerile prelungite la razele ultraviolete.

Toxiinfecţiile alimentare estivale. Vara tot mai mulţi oameni se prezintă la medic cu greata, varsaturi, diaree si dureri abdominale. Una dintre explicatii este legata de faptul ca alimentele au tendinta sa se altereze mult mai repede din cauza temperaturilor ridicate. Problemele digestive des intalnite vara sunt cauzate si de faptul ca vacantele sau concediile aduc cu ele si schimbarea obiceiurilor alimentare si consumul preparatelor cu care organismul nu este obisnuit sau la care este dificila verificarea termenului de valabilitate.

Afectiunile provocate de aerul conditionat. Trecerea de la 38 de grade Celsius temperatura exterioara la 23 de grade Celsius in camera racita de aerul conditionat poate agresa organismul. Persoanele care sufera de probleme reumatologice pot prezenta dureri severe la nivelul coloanei sau al articulatiilor mari. O alta problema a expunerii la aerul conditionat este aparitia iritatiilor oculare. Aerul conditionat este o modalitate de transmitere a virozelor respiratorii si a bacteriilor. Aveti grija ca filtrele aparatului de aer conditionat sa fie curatate periodic.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web