Dorohoi News Logo

Ce să faci ca să NU atragi ţânţarii și ce REACŢII alergice poţi avea la înţepături

tantari

Trebuie să ştii că ţânţarii îşi selectează victimele prin evaluarea mirosului sau parfumului corpului. Ţânţarii spun specialiştii sunt atraşi mai mult de persoanele de sex masculin, cele cu grupa de sânge 0 şi persoanele supraponderale. De asemenea, aceştia sunt atraşi şi de temperatura corpului.
De aceea este bine să evitaţi hainele închise la culoare. Aromele care se aseamana cu nectarul sunt de asemeni un factor de atractie pentru tantari, motiv pentru care se recomanda evitarea folosirii de parfumuri, sapunuri, sampoane sau lotiuni de corp cu arome dulci, scrie sfatulmedicului.ro.

În ceea ce priveste varsta, tantarii sunt mai tentati de copii decat de adulti.

Odorul corpului, poate actiona si ca un repelent natural asupra tantarilor; persoanele care sunt intepate mai rar, sau deloc, emit chimicale care ii resping. Pe masura ce se apropie de o persoana, tantarii detecteaza mirosul corpului si astfel decid daca sa initieze procesul de hranire sau sa caute o alta "victima". Cercetatorii au reusit sa identifice aproximativ 30 de compusi chimicali emisi de organismul uman care tin la distanta tantarii.

Pe acelasi principiu se bazeaza si produsele din comert care au rolul de a proteja oamenii de intepaturile de insecte.

Majoritatea oamenilor prezinta o varietate de reactii in urma intepaturii de tantar, iar simptomele se modifica in timp, in functie de numarul de intepaturi; aceste reactii pot include formarea imediata sau intarziata de umflaturi, asociate cu mancarimi in jurul zonei afectate. Reactiile tind sa scada in intensitate si frecventa odata cu acomodarea organismului cu intepaturile.

Semne si simptome comune
- formarea de eritem, tumefactii;
- urticarie
Proeminenta care rezulta in urma intepaturii de tantar poate aparea imediat, sau la cateva zile; in cazul unei sensibilitati crescute la intepatura de tantar, zona care prezinta mancarimi va fi mult mai extinsa.

Simptome ale bolilor ce pot fi transmise de tantari. Prin intepatura, tantarii pot transmite o serie de boli serioase, precum virusul West Nile, malaria, febra galbena, febra dengue. (Acest risc apare in cazul excursiilor in tari precum America de Sud, Africa, India, Asia de Sud-Est).

Semnele si simptomele infectiilor includ:
- febra;
- dureri de cap severe;
- modificari neurologice;
- nevralgii;
- stari de greata si voma;
- inflamarea glandelor;
- urticarie;
- letargie, confuzie;
- sensibilitate la lumina;

Persoane cu risc crescut de alergie
In categoria persoanelor predispuse spre alergii la intepaturile de tantari se regasesc:
- persoanele care isi desfasoara activitatile zilnice in aer liber;
- persoanele cu un sistem imun deficitar, copiii sau persoanele care viziteaza locuri infestate de tantari, in conditiile in care in mediul lor de provenienta acestia nu sunt foarte comuni;
- persoanele cu imunodeficiente, cum ar fi bolnavii de SIDA, sau anumite tipuri de cancer (leucemia, cancerul limfatic), scrie realitatea.net.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web