In vacante suntem mult mai activi decat in restul anului, dar efortul depus de musculatura neanterenata se traduce in febra musculara dureroasa. Daca este prea tarziu sa previi febra printr-o conditie fizica de invidiat este foarte bine sa afli ce poti face pentru a o trata, odata aparuta.
Nu sta in pat, incearca recuperarea activa
Daca nu faci nimic pentru a-ti atenua suferinta, febra musculara va disparea in minimum 3 zile si in maximum sapte. Totusi, este recoamandat sa incerci cateva tehnici de recuperarea activa care constau in exercitii aerobice usoare si stretching. Aceste exercitii au efect benefic fiindca maresc fluxul sanguin la nivelul muschiului afectat de febra, ajuta in acest fel la recuperare si, implicit, la diminuarea durerii. O alta modalitate prin care poti atenua febra musculara consta in exercitii de stretching usor. Va trebui sa intinzi muschii pana simti un usor disconfort, apoi sa mentii pozitia respectiva de la 10 la 30 de secunde. In orice caz, este contraindicat sa iti limitezi miscarea pana cand febra iti trece.
Masajul relaxeaza muschii
Face parte din recuperarea sportivilor care beneficiaza de astfel de proceduri dupa fiecare sesiune de efort intens. Daca functioneaza in cazul lor, cu siguranta are efect pozitiv si pentru tine. Asadar, fara sa pui presiune asupra muschilor, maseaza delicat zonele afectate. In acest fel vei reduce tensiunea musculara, vei stimula circulatia sanguina care va transporta mai mult oxigen catre celule si vei diminua inflamatia.
Bea multa apa si nu consuma grasimi
Desi initial se credea ca motivul durerilor musculare dupa depunerea efortului intens ar fi acumularea de acid lactic la nivelul muschilor, această teorie este doar partial adevarata. Specialistii au ajuns la concluzia ca simptomele de febra muscular, de la durere pana la scaderea fortei si afectarea miscarilor sunt produse si de leziuni minuscule ce apar la nivelul fibrelor musculare care cedează la efort. Tomai de aceea este foarte important sa oferi organismului combustibilul necesar astfel incat sa isi refaca fibrele distruse. Prin urmare, consuma multa apa care hidrateaza si proteine, dar evita grasimile. Tine cont si de faptul ca durerea musculara intensa ar putea fi semnalul unei accidentari si, daca nu dispare intr-o saptamana, nu este vorba despre febra musculara, ci despre ceva mai grav.
Arnica te ajuta
Un produs care atenueaza simptomele deranjante ale febrei musculare este gelul Arniflora® de la Secom, un produs 100% natural. Gelul contine arnica, ingredient inclus in Farmacopeea Homeopata Americana datorita substantelor numite sesquiterpeni, cu rol antiinflamator. Acesti compusi din arnica, continuti de gelul Arniflora® reduc febra musculara cauzata de suprasolicitare fizica, inflamatiile si durerile care apar in afectiunile osteo-articulare precum artrita reumatoida, osteoartrita, spondiloză cervicala, guta, miozita, fibromialgie, tunel carpian, tendinita, bursita, torticolis – contractura muschilor gatului. De asemenea, gelul reduce durerile post-traumatice, adica microleziunile care apar la nivelul muschilor in caz de febra muculara dar si pe cele date de vanatai, entorse, luxatii si in caz de contuzii.
Calitatile antiinflamatoare ale substantelor naturale din gelul Arniflora® il recomanda si pentru calmarea pruritului, atenuarea acneei si a eruptiilor cutanate. Acesta stimuleaza vindecarea echimozelor si escarelor, este astringent si are efect hemostatic, de oprire a sangerarilor externe. De asemenea, gelul Arniflora este antibacterian si antimicrobian, prevenind infectiile cutanate.
Gelul se aplica in strat subtire pe zona afectata, prin masaj usor sau folosind o compresa. Pentru rezultate optime, ar trebui sa fie utilizat cat mai repede dupa incident. Se aplica pe zona afectata de maximum 4 ori pe zi.