Un studiu recent al unor stomatologi britanici a arătat că algele marine sunt mai eficiente ca orice pastă de dinţi atunci când vine vorba de carii.
Studiul cercetătorilor din cadrul Facultăţii de Stomatologie a Universităţii din Newcaste arată că o enzimă extrasă din bacteria Baccilus licheniformis, prezentă în algele din mediul marin sunt extrem de eficiente împotriva cariilor dentare. Stomatologii afirmă că Baccilus licheniformis poate să pătrundă prin placa bacteriană de pe dinţi, precum şi să acţioneze în zone dificile, unde pasta de dinţi este ineficace.
Deşi există numeroase paste de dinţi recunoscute pentru calităţile lor în lupta împotriva cariilor, multe dintre acestea sunt total ineficiente în cazul spaţiilor dintre dinţi, unde bacteriile se adună şi corodează smalţul dentar. Potrivit descopera.ro, Dr. Nicholas Jakubovics de la Facultătea de Stomatologie din cadrul Universităţii din Newcastle crede că se pot fabrica paste de dinţi mult mai eficiente, care să aibă la bază enzima descoperită în alge. Acesta a precizat că “Testele de laborator au demonstrat că enzima poate face străpungeri în placa bacteriană, iar noi căutăm, în prezent, o modalitate de a folosi această putere a enzimei într-o pastă de dinţi, apă de gură sau alte produse de curăţare”
Atunci când sunt ameninţate, bacteriile din placa dentară se protejează formând un strat denumit biofilm în limbajul de specialitate. Acest mecanism protejează bacteriile din placă de efectele periajului dentar, de substanţele chimice din pasta de dinţi şi chiar de antibiotice. Enzima care distruge biofilmul de bacterii care provoacă apariţia cariilor este eliberată atunci când bacteria Bacillus licheniformis se deplasează. Stomatologul Nicholas Jakubovics a menţionat că aceste enzime “nu doar că disturg bacteriile din placa dentară, dar pot preveni apariţia unui strat nou de bacterii.”