Dacă bei apă doar atunci când ţi-e sete, este prea târziu, fiindcă eşti deja uşor deshidratat, atrag atenţia specialiştii. Starea persistentă de oboseală poate fi şi ea un semn al pierderii apei din corp.
În zilele caniculare, putem avea de suferit chiar şi atunci când respectăm recomandările specialiştilor cu privire la cantitatea de lichide pe care trebuie să le bem în 24 de ore. Pentru că nu contează atât de mult câtă apă bem, ci modul şi momentul în care o bem, arată cele mai recente studii ale oamenilor de ştiinţă.
Apa băută în exces provoacă dezechilibre
Dacă bem apă doar atunci când ne este sete, în cantităţi mari, nu aducem, de fapt, niciun beneficiu organismului. Explicaţia este că senzaţia de sete apare atunci când corpul este deja deshidratat. Iar în această situaţie, organismul nu poate asimila corect prea multă apă, aşa că o cantitate în exces face mai mult rău decât bine.
De fapt, „apa în exces diluează foarte mult electroliţii din organism - sodiul, potasiul, clorul - iar acest lucru duce la dezechilibre importante", semnalează medicul de familie Radu Leon George, cu competenţe în fiziokinetoterapie, de la Clinica Leomedica din Bucureşti.
Câteva guri, din oră în oră
Nutriţionistul Spero Tsindos, un specialist australian de la Universitatea „La Trobe", din Melbourne, a mers chiar mai departe şi a declarat, pentru publicaţia britanică „The Daily Mail", că recomandarea medicilor de a bea în fiecare zi doi litri şi jumătate de apă vine doar în sprijinul companiilor care comercializează apa îmbuteliată, şi nu în beneficiul consumatorilor.