Spală-ţi bine mâinile înainte de a găti, depozitează corect alimentele, prepară termic corect carnea şi nu mânca din locuri suspecte din punct de vedere al igienei.
Pe timp de caniculă trebuie să alegem şi să depozităm cu grijă alimentele, ne atenţionează medicii. Din cauza temperaturilor ridicate, cele mai multe alimente se alterează mai repede ca de obicei, crescând astfel riscul de toxiinfecţii alimentare.
„Toxiinfecţia alimentară (intoxicaţia alimentară) apare pe fondul consumării de alimente sau de băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii (Clostridium, Salmonella, Escherichia coli etc.), virusuri sau paraziţi (Cryptosporidium). Risc crescut de infectare au îndeosebi copiii, vârstnicii, diabeticii, femeile însărcinate (sunt mai predispuse la infecţia cu Listeria) şi persoanele cu HIV/SIDA", explică medicul gastroenterolog Lucian Mihălcescu de la Clinica Romgermed din Bucureşti.
Specialistul mai spune că risc mare de contaminare prezintă ouăle, tonul şi peştele în general, fructele de mare, carnea tocată, lactatele (nepasteurizate) şi derivatele lor (îngheţata, brânza, frişca etc.), roşiile, zmeura şi murele.
În cazul în care alimentele contaminate au fost consumate, starea de rău se instalează la scurt timp şi este însoţită de dureri stomacale, de stări de vomă, de dureri de cap şi de diaree. Toate aceste manifestări determină deshidratare, pierzându-se astfel o parte din electroliţii importanţi din corp (sodiu, fier şi calciu), iar impactul poate fi sever dacă nu se iau măsuri în timp util.
Asigură-te că ai mereu mâinile curate!
Medicii atrag atenţia asupra faptului că un număr mare de boli infecţioase se transmit prin intermediul mâinilor murdare. Prin urmare, spălatul pe mâini înainte de fiecare masă ori de prepararea alimentelor devine o necesitate. „Spălatul mâinilor nu reduce la zero riscul de infecţii, însă îl scade considerabil", explică profesorul doctor Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Nu păstra alimentele la temperatura camerei!
Modul inadecvat în care sunt păstrate unele alimente (mai ales carnea crudă, ouăle şi produsele lactate) se numără printre cauzele frecvente ale infecţiilor digestive. De aceea, în sezonul cald, medicii recomandă ca alimentele să nu fie ţinute la temperatura camerei, întrucât riscul de alterare este foarte mare. Şi în ceea ce priveşte modul de depozitare a alimentelor în frigider, există câteva recomandări.
Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), alimentele se păstrează în frigider numai în recipiente acoperite. Iar mâncarea gătită nu trebuie depozitată pe acelaşi raft cu alimentele crude. Ba, mai mult, după preparare, este bine ca mâncarea să fie pusă la rece după cel mult două ore. O altă atenţionare face referire la alimentele decongelate. Pentru a evita o posibilă alterare este bine să se evite refrigerarea alimentelor decongelate.
Evită orice tip de tocătură!
Dacă am face un top al alimentelor cu risc mare de contaminare, pe primul loc s-ar afla carnea, şi îndeosebi tocăturile. Carnea pentru mici, de exemplu, se alterează în numai câteva ore dacă, până la momentul preparării, nu se depozitează corespunzător. „Carnea tocată se compune din particule de carne foarte mici şi pe fiecare particulă pot exista germeni care se înmulţesc", explică medicul primar gastroenterolog Ionel Copaci de la Institutul Clinic
Fundeni din Bucureşti. De aceea, atunci când preparăm micii la iarbă verde, carnea trebuie transportată în genţi ori în lăzi frigorifice. Pastilele de răcire cu care sunt dotate aceste lăzi conţin un lichid care îngheaţă repede şi care se topeşte foarte greu. Prin urmare, carnea poate fi păstrată corespunzător până în momentul în care este pusă pe grătar.
Carnea trebuie preparată termic corect
Toxiinfecţiile alimentare pot fi favorizate şi de prepararea termică deficitară a alimentelor, îndeosebi a cărnii, a peştelui şi a fructelor de mare. „Alimentele gătite superficial ne pun sănătatea în pericol, deoarece nu sunt ucişi toţi germenii care le-ar putea contamina", spune medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti. Pe de altă parte, se recomandă să fierbem cu măsură legumele şi leguminoasele, deoarece prepararea îndelungată le distruge nutrienţii atât de utili organismului. În schimb, pentru a scădea riscul de contaminare, se vor spăla sub mai multe jeturi de apă rece.
Fructele şi legumele, risc de infecţie cu E. coli
Fructele şi legumele sunt o potenţială sursă de contaminare cu bacteria E.coli, atenţionează medicii. De aceea, înainte de a le consuma sau de a le prepara, se recomandă să fie spălate cât mai bine, adică sub mai multe jeturi de apă. Nu în ultimul rând, se vor depozita doar în locuri curate. Atenţie, tocătoarele şi planşetele pe care s-a preparat carnea crudă trebuie spălate bine înainte de a pune pe ele legumele şi fructele. Infecţia cu E.coli poate apărea la toate categoriile de vârstă, însă copiii sub 2 ani şi persoanele în vârstă prezintă risc de complicaţii (pot fi afectaţi rinichii).
"Spălatul mâinilor nu reduce la zero riscul de infecţii, însă îl scade considerabil.''
Cum se tratează
Dacă te pricopseşti cu o toxiinfecţie alimentară, nu intra în panică. „În general, intoxicaţiile alimentare nu necesită tratament. Cu ajutorul unui regim alimentar potrivit, simpto-matologia dispare în două-trei zile. Consultul medical devine o necesitate atunci când diareea persistă", precizează medicul Lucian Mihălcescu.
Riscante pentru sugari
Toxiinfecţiile alimentare sunt deosebit de periculoase în cazul sugarilor şi copiilor, crescând riscul de complicaţii, atenţionează medicii. „Este obligatoriu ca părinţii să se prezinte la medic în cazul în care sugarii şi copiii mici au semne de toxiinfecţie, precum scaunele apoase, întrucât cei mici sunt mai expuşi riscului de deshidratare şi au nevoie de un tratament personalizat", conchide medicul de familie Călin Ciubotaru. De asemenea, se recomandă supravegherea medicală şi în cazul femeilor însărcinate.