Dorohoi News Logo

Somnul îndelungat îmbătrânește creierul și poate cauza demență

somn-femeie

Potrivit oamenilor de știință, la fel ca somnul insuficient și cel în exces este periculos, mai ales in cazul vârstnicilor. Conform acestora, prea mult somn îmbătrânește creierul cu 2 ani, mărind astfel riscul de demență. 

 
In cazul varstnicilor, 7 ore de somn reprezinta "necesarul" de odihna. Mai mult sau mai putin de atat, cat si o calitate proasta a somnului afecteaza sanatatea si maresc riscul aparitiei bolilor de inima si diabetului. 
 
Problemele de somn duc la declin cognitiv sever pe termen lung, arata un studiu realizat pe 15.000 de subiecti cu varsta de peste 70 de ani. 
 
Dupa ce subiectii au fost supusi unor teste cognitive, s-a descoperit ca persoanele care dormeau 5 ore sau mai putin pe noapte aveau parte de un declin cognitiv accentuat, la fel ca si cele care dormeau mai mult de 9 ore, informeaza MedicalDaily.
 
Un al doilea studiu ale carui rezultate au fost prezentate recent la o conferinta internationala pe tema Alzheimerului, sustinuta la Vancouver, a aratat de asemeni ca somnul de pranz, cel din timpul zilei, duce la declin cognitiv si, in cele din urma, la dementa. De aceasta data, cei 4.900 de siubiecti au fost monitorizati timp de 8 ani.
sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web