Dorohoi News Logo

ATENȚIE: Vezi ce boli poţi contacta la piscină

piscina

E vară şi cea mai bună şi ieftină metodă de răcorire este înotul la piscină. Însă trebuie să ştiţi că mulţi dintre cei care frecventează aceste locuri deseori se îmbolnăvesc deoarece înghit apa contamită cu diverse bacterii.

 
Exista mai multe boli transmisibile grave care pot fi contactate in timpul inotului in piscinele publice.
 
E. coli. Infectia cu Escherichia coli care afecteaza organismul provocand diaree care alterneaza cu scaune normale, aspectul lor putand varia de la scaune fara urme de sange pana la scaune intens hemoragice. E. coli produce o toxina care lezeaza mucoasa intestinului si duce la aparitia colitei hemoragica. In majoritatea cazurilor de infectie cu Escherichia coli, diareea este asociata cu sindrom hemolitic uremic, afectiune care poate determina insuficienta renala acuta, in special la copii mici. Transmiterea prin apa a bacteriei se realizeaza prin consumul apei contaminate sau inotul in apa contaminata.
 
Leptospiroza. Cunoscuta sub diferite denumiri - boala Weil, febra canicola, icterul hemoragic, febra de namol, boala porcarilor etc. - leptospiroza este o zoonoza bacteriana (infectie ce afecteaza animalele dar care se poate transmite si la oameni). Ca simptome se caracterizeaza prin febra, frisoane, mialgii severe, icter, eruptii cutanate, hemoragie cutanata sau a mucoaselor. Este considerata boala profesionala pentru cei care lucreaza in ferme agricole si piscicole, fabrici de produse lactate, abatoare sau canalizare. Focare de leptospiroza se pot intalni si la cei care inoata in locurile de agrement (piscine) sau in alte locuri cu ape infectate, contaminate in mod special cu urina animalelor domestice sau salbatice.
 
Giardioza. Cunoscuta si ca Enterita cu giardia sau lamblia, giardioza este o boala parazitara provocata de infectia intestinului subtire cu un protozoar flagelat. De regula, aceasta infectie nu prezinta simptome, insa uneori apar manifestari intestinale precum diareea cronica, steatoreea, crampe abdominale, flatulenta, scaune frecvente, grasoase si decolorate, malabsorbtie de grasimi si vitamine liposolubile, pierdere in greutate. Giardionza apare cu precadere in randul copiilor, in zonele cu conditii sanitare precare, si adesea este asociata cu consumul apei dulci contaminata sau din fantani de mica adancime, inotul in piscine sau bazine. Citeşte mai mult pe sfatulmedicului.ro.
sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web