Dorohoi News Logo

Rujul şi pasta de dinţi ne pot îmbolnăvi de inimă

ruj

Oamenii de ştiinţă dau alarma: rujul, loţiunile de faţă şi pasta de dinţi, dar şi alte produse pe care le ai mereu în preajmă te pot îmbolnăvi de inimă.

Cercetătorii au descoperit că mai multe cosmetice şi produse pentru întreţinerea locunţei conţin triclosan, substanţă care încetineşte procesul prin care muşchii, inclusiv inima, primesc semnale de la creier.

În testele efectuate pe cobai s-a observat o reducere "dramatică", cu 25%, a capacităţii de funcţionare a inimii, după 20 de minute de expunere la triclosan. Oamenii de ştiinţă consideră că această constatare este o "dovadă solidă" a faptului că substanţa poate afecta şi organismul uman.

Producătorii şi alţi experţi insistă totuşi că nivelul de triclosan din produse nu este suficient de mare pentru a pune în pericol sănătatea oamenilor şi că dozele injectate cobailor erau mai mari decât acelea la care oamenii ar putea fi expuşi.

Anterior, alte studii au stabilit că triclosanul ar putea afecta şi activitatea glandei tiroide şi ar putea cauza probleme de fertilitate, dar acum este prima oară când a fost studiat efectul acestei substanţe asupra muşchilor.

"Pentru cineva sănătos, o scădere cu 10% a nivelului de funcţionare a inimii poate să nu fie resimţită, dar la cei bolnavi de inimă ar putea face o mare diferenţă", a explicat profesorul Iasaac Pessah, coordonatorul studiului.

Triclosanul a fost folosit prima oară acum 50 de ani, ca dezinfectant chirurgical. Substanţa este una sintetică, folosită pentru a omorî bacteriile. În prezent, se regăseşte în apa de gură şi pasta de dinţi, pentru a preveni bolile gingiilor, dar şi în tocătoarele de plastic, sacii de gunoi, instrumente chirurgicale şi haine.

Cea mai mare parte din cele 450 de tone de triclosan folosite anual în Uniunea Europeană se regăseşte în produse de toaletă şi cosmetice, cum ar fi rujul.

Deşi producătorii spun că triclosanul nu reprezintă un pericol pentru oameni, există studii care arată că acesta poate provoca dereglări hormonale. Triclosanul se absoarbe în piele din deodorantele antiperspirante sau săpunurile antibacteriene şi există indicii pentru faptul că acest produs chimic contribuie la înmulţirea bacteriilor rezistente la antibiotice. Sursa: rtv.net

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web